grad18:35 | 06.01.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Badnje veče u Kosovskoj Mitrovici i ZvečanuOsvećenje i paljenje badnjaka obavljeno je u popodnevnim časovima u prisustvu velikog broja vernika ispred crkve Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i crkve Sv. Đorđa u Zvečanu.

badnje-vece-u-kosovskoj-mitrovici-i-zvecanu

Kontakt Plus radio

Bogosluženju u crkvi Sv. Dimitrija u Mitrovici, pored predstavnika Srpske liste i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prisustvovao je i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Vladika je rekao da se Srbi na Kosovu i Metohiji posebno raduju rođenju Hristovom.

"Badnjak simbolizuje drvo krsta gospodnjeg, a unošenje badnjaka u naše domove simbolizuje dolazak Hrista. U dom naše duše, večeras treba da primimo bogomladenca Hrista", poručio je episkop raško-prizrenski.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, rekao je okupljenima ispred crkve u Zvečanu da će Vlada Republike Srbije nastaviti da ulaže u zdravstvo, poljoprivredu i obrazovanje na Kosovu i tokom ove godine.

"Kako se kaže u našem narodu - dobro gori badnjak, biće ovo berićetna godina! Mi ćemo se potruditi da vam omogućimo ovde život dostojan čoveka u XXI veku. Važno je da smo zajedno, a tu poruku sloge, jedinstva i mira želim da prenesem svima na Kosovu i Metohiji", dodao je Petković.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, poručio je sugrađanima da budu strpljivi u narednom periodu.

"Budimo jedinstveni, budimo složni - to su reči kojima nas je preminuli patrijarh Pavle opominjao. Dodao bih da treba da budemo i strpljivi, jer je strpljenje kao najveća vrlina koju čovek može da poseduje, nešto što će nam biti preko potrebno u periodu koji je pred nama," rekao je Todosijević.

Gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović, izrazio je nadu da će 2022. godina biti bolja od prethodne za sve ljude na ovim prostorima.

"Paljenjem badnjaka, okupljeni u porti naše crkve, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, najavljujemo, iskreno se nadam, srećnija i bolja vremena za sve nas. Božić je ono što nas okuplja, praznik jedinstva, sloge i zajedništva. Neka tako bude i ubuduće. Godina koja je iza nas je prevaziđena upravo zahvaljujući slozi, uprkos mnogim iskušenjima. Godina koja je pred nama biće puna iskušenja. Moramo biti složni i strpljivi", dodao je Milović.

Paljenje badnjaka u Mitrovici pratio je vatromet.

Tagovi: ZvečanMitrovicaBadnji dan

Povezane vesti