Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Bledi“: Digitalne slike iz naučno-fantastičnog sveta

"Bledi" - prva je izložba digitalnih slika Borisa Zaporošca, otvorena večeras u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.
Image

„Radi se o digitalnim slikama koje su proizašle iz naučno-fantastičnog romana koji pišem, ilustracije su u stvari za roman i ovo je samo jedan deo, ima još dosta toga“ – kazao je autor, inače grafički dizajner po profesiji i kustos u mitrovičkom muzeju.  

„Na slikama su predstavljena dva sveta, na kojima se može primetiti kontrastna borba, koja je predstavljena i u knjizi. Svojim slikama daje slobodu gledaocu da analizira i stvori svoj osećaj slobode, putujući u budućnost naučno-fantastičnog predskazanja“, kazao je Vladimir Antić ispred Gradskog muzeja, inače Borisov i kolega i prijatelj. 

On je istakao da je Boris svestran umetnik, te da je i vrstan poznavalac fotografije i njene obrade. 

Jedanaest izloženih digitalnih slika rađeno je u tehnici concept art, dok je autor prvu samostalnu izložbu slika radio u tehnici ulje na platnu. 

Kaže da je proces izrade slika sličan, ali u digitalnom obliku „možda malo lakši“. 

Međutim, priznaje i da je kao u svakom stvaralaštvu potrebno strpljenje i trud. 

„Za jednu sliku potrebno je otprilike pet do šest sati, ali za neke prostije, a za komplikovanije slike to može da traje i do 20 sati. Potrebno je dosta strpljenja. Pored toga, nije uvek u pitanju jedna skica, obično je više skica za jednu sliku. Tako da to isto oduzima dosta vremena“, kazao je. 

Izložbu je pratila i instalacija grafičkog dizajnera Gordana Ristića i autora izložbe, te je posetiocima predstavljen autorov izraz, kao i način rada. 

Pokrovitelj događaja je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.