Četiri čarobne reči Milenka Pavlova – hvala, molim, izvini i izvoli

Interaktivna predstava za decu pod nazivom "Četiri čarobne reči", u izvedbi dramskog umetnika Milenka Pavlova, odigrana je danas u dva termina u Mitrovačkom dvoru.
Image

Ulaz glumca na scenu pratila je dečja pesma „Razbole se lisica“, koju su svi prisutni pevali, a Pavlova na sceni pozdravili aplauzom.

Pavlov je zajedno sa učenicima nižih razreda osnovnih škola u našem gradu pevao, igrao i pričao poučne priče o lepom ponašanju, manirima i lepim rečima.

U sali Mitrovačkog dvora, on je danas mališane podsećao na to koje su četiri čarobne reči uvek dobrodošle u komunikaciji sa drugima, a to su: hvala, molim, izvini i izvoli.

Deca su zajedno sa glumcem na sceni igrala, pevala i glumila.

Ova predstava, iako šaljivog karaktera, ima za cilj edukaciju dece i ukazivanje na važnost ljubaznosti, vaspitanja, lepog rečnika, nenasilnog ponašanja prema drugima.

Nasuprot ove četiri čarobne i lepe reči koje otvaraju sva vrata, stoje one opisane kao ružne koje niko ne želi da čuje, pa tako, kaže Pavlov, ne treba ni mi da ih koristimo i upućujemo drugima. Pored ovoga, pobrojao je negativna ponašanja koja takođe deca treba da izbegavaju, poput nasilja, šamaranja, čupanja kose i guranja svojih drugova i drugarica.

Jedna od ključnih reči bila je „šamar“ koja predstavlja nasilje, kome niko ne sme da pribegava i koje ne treba niko da doživljava.

Pavlov je našim najmlađim sugrađanima ispričao priču o „čardaku ni na nebu ni na zemlji“, pa tako spomenuo i „aždaju sa tri glave“, čija jedna od glava psuje. Sa druge strane, tu je vitez koji se protiv psovki bori lepim rečima, poezijom i ljubavlju.

Pouku iz ove priče nije teško naslutiti: protiv bezobrazluka, psovki, drskosti i nevaspitanja jedino se možete boriti lepim rečima, ponašanjem, dobrotom i ljubavlju.

Još jedna važna stvar na koju on skreće pažnju jeste obazrivost prilikom korišćenja interneta i telefona. U više navrata je ponovio da deca ne razgovaraju sa strancima nigde, da ne „četuju“ sa nepoznatima i da uvek obaveste starije, roditelje ili učitelje ako se neko neprimereno ponaša prema njima.

Milenko Pavlov kaže da su deca najvažnija i da ih treba učiti i pustiti ih da uče, iako već mnogo toga znaju.

 „Naš narod kaže: ’Mlado se drvo savija’. Ja mogu da im pričam, oni će to čuti, ali mi smo stariji onakvi kakvi jesmo i teško nas je ispraviti jer tako smo naučili, tako smo vaspitani, takvi su nam geni. Međutim, deca su najvažnija, oni su najbitniji, oni još uvek uče, mada su mnogo toga naučili“, objašnjava Pavlov.

Prema njegovom mišljenju, ono kako utičemo na decu i njihovo dalje razmišljanje, shvatanje života i doživljaj sebe i sveta oko sebe je veoma važan faktor.

„Uticaj na decu je neverovatno bitan, to je neverovatno važno. Ne treba im stvarati mržnju. Mržnja je veliko zlo, ona iz toga rađa nešto sasvim gore, i gore i gore“, poručuje ovaj glumac.

Važno je vaspitavati decu, ističe Pavlov.

 „Treba da prisustvuju predstavama, kad dolaze dečje predstave obavezno svi da gledaju, to je jako važno. Mi tako dobijamo pozorišnu publiku. Treba gledati sve predstave, neka mi se ne sviđa, neka mi se sviđa, ali treba gledati“, naglašava Pavlov i poručuje da se među najmlađima stvara nova pozorišna publika.

Dodaje da je važno tako vaspitavati decu od malena, jer se među najmlađima stvara nova teatarska publika.

Ova dečja predstava je jedna lepa priča o ljubavi, strpljenju, vaspitanju, dobroti i važnosti lepe reči. Prisutni u Mitrovačkom dvoru, školarci osnovnih škola oduševljeno su izlazili na scenu i zajedno sa Pavlovim upotpunili ovu dramsku priču.

„Četiri čarobne reči“ sigurno će svi oni upamtiti.

Na istom mestu, večeras će u 18 časova, biti organizovano “Sretenjsko veče sa Milenkom Pavlovim”.

Ulaz je slobodan.

Organizator događaja je Kulturni centar „Dragica Žarković“, a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.