Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Crveni krst Kosovske Mitrovice – mesto koje spaja mlade i humanost

Crveni krst Kosovske Mitrovice okuplja veliki broj mladih volontera, a pored svih obuka i programa kroz koje oni prolaze, to je mesto gde provode slobodno vreme, uče se timskom radu i sklapaju nova ...
Image

Sedamnaestogodišnji Aleksa Kabašić iz Kosovske Mitrovice, učenik Srednje medicinske škole je šest godina aktivan volonter. Želja za tim javila se kada je video kako izgleda javno takmičenje u pružanju prve pomoći.

„Mene lično privuklo je takmičenje koje sam video 2015. godine, u prvoj pomoći. To je javna manifestacija za koju smatram da okuplja najviše volontera u Crvenom krstu. Zainteresovalo me je kako oni vešto previjaju povrede i sam izgled tih povreda koje izgledaju veoma realistično i privlače pažnju“, otkriva Aleksa.

Marija Vićentijević, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“, pre šest meseci se pridružila  Crvenom krstu. Najviše joj znače obuke kroz koje prolazi, kao i nova poznanstva.

„Stvarno mi znače sve ove obuke i druženje. Naučila sam dosta toga o prvoj pomoći i realističkom prikazu povreda, upoznala sam dosta novih ljudi“, objašnjava ona.

Prema Aleksinim rečima,  pored ličnih i školskih obaveza, uspeva da pronađe vreme za aktivnosti u Crvenom krstu, a motivacija i želja su uvek tu.

„Svi imamo motivacije i želje. Kao upravo sad što se okupljamo i pored obaveza i škole. Kada završimo sa školom mi se okupimo u Krstu i pored toga što radimo mi se i družimo“, kaže Aleksa.

Crveni krst Kosovske Mitrovice broji preko 64 aktivnih volontera koji se dele na podmladak i omladinu. Podmladak čine volonteri do 17 godina, dok u omladinu spadaju oni od 17 do 28 godina. 

„Imamo preko 64 aktivnih volontera koji su konstantno tu u Crvenom krstu i koji su uvek spremni za rad. Kad god se sazove sastanak ili imamo neku akciju, dosta njih se javi da se organizujemo kako ćemo tu akciju da sprovedemo. Odgovornost je uvek tu, oni su dobrovoljno u organizaciji tako da ništa na silu ne rade, već sami kad god se radi nešto ovde dođu“ , objašnjava Jelena Mihajlović, volonterka sa dvanaestogodišnjim iskustvom i predsednica omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Kosovske Mitrovice.

Neke od obuka i programa kroz koje volonteri prolaze su „pružanje prve pomoći“, „realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja“, „borba i prevencija protiv trgovine ljudima“, „promocija humanih vrednosti“, „delovanje u nesrećama“. Tu su i brojne akcije koje se organizuju u cilju obeležavanja važnih međunarodnih datuma kao što su Svetski dan prve pomoći, Svetski dan borbe protiv HIV-a, Nedelja Crvenog krsta i ostali.

Aleksa ističe da je za njega program borba i prevencija protiv trgovine ljudima od najvećeg značaja.

„Meni najviše znači program prevencije i borbe protiv trgovine ljudima, zato što tu stvarno možemo da naučimo kako da se zaštitimo i kako da izvršimo prevenciju, ne samo nas nego i naših bližnjih, naše okoline i zajednice. Pored tog programa, aktuelan program je prva pomoć za koji verujem da je potrebno da svaka osoba zna, bar neku minimalnu osnovu, jer nikada se ne zna kada će nam biti potrebno da pružimo prvu pomoć“, kaže on.

Marija je kao svoj omiljeni program navela „realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja“, jer kako kaže, zanimljiv je proces šminkanja i saniranja povreda. 

Pored niza obuka i programa, Crveni krst svoje volontere priprema i za javne manifestacije takmičenja u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja. Nakon Pokrajinskog takmičenja, mitrovički Crveni krst je učestvovao i na državnom takmičenju održanom u Beogradu, 23. septembra, kao jedina ekipa sa Kosova i Metohije. Takmičeći se sa još 12 ekipa iz Srbije, Crveni krst Kosovske Mitrovice osvojio je četvrto mesto u realističkom prikazu povreda stanja i oboljenja. 

Crveni krst Kosovske Mitrovice već 103. godine, slobodno možemo reći, ukazuje na istrajnost i upornost sa željom da pomogne u datom trenutku. Mladi volonteri se u ovoj organizaciji pored humanosti uče i životu.

Emisiju poslušajte ovde:

 

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.


Povezane vesti