grad14:35, 20.04.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Dan studenata Prištinskog univerziteta: Mladi - nosioci razvoja društva i državeSvečanom akademijom i dodelom nagrada najboljim studentima obeležen je Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

dan-studenata-mladi-nosioci-razvoja-drustva-i-drzave

Radio Kontakt Plus

Nagrađeni studenti - Jelena Gajić, Ana Vučetić, Elma Selimi, Andrijana Petrović, Eva Kapetanović, Milica Radovanović, Milica Pešić, Ljubinka Dobrosavljević, Sead Mujović i Vesna Šerifi dobili su od lokalne samouprave tablet računare i novčanu nagradu od 10.000 dinara. Uručene su i zahvalnice predstavnicima studenata i novim članovima Alumni kluba.

Univerzitet je bez preterivanja, najbitnija institucija ovde - kazao je rektor univerziteta prof. dr Nebojša Arsić:

"Vi, mladi ljudi, sutra ćete biti nosioci razvoja našeg društva i naše države. Najveća i najisplativija investicija svakog društva je investicija u mlade ljude, mlade kadrove, to su dugotrajne investicije gde se profit ne dobija preko noći". 

"Vi ste ti na koje mi računamo da ćete nastaviti našim stopama, da ćete nas nadmašiti, da ćete učiniti život u ovoj zemlji boljim za sve nas i za vaše naslednike" - dodao je. 

Istakao je da mnoge inicijative polaze od Studentskog parlamenta i da imaju snažnu saradnju, te podsetio da je usvajanjem novog zakona uloga studenata dodatno ojačana. 

"Time zakonodavac pokazuje koliko računa na vas, na vašu svest, vašu zrelost, da možete punopravno da odlučujete o načinu na koji se upravlja fakultetima i univerzitetom". 

Predsednik Studentskog parlamenta Prištinskog univerziteta, Slađan Trajković, citirajući stihove Jovana Dučića, kazao je da se na Kosovu i Metohiji posebno razume šta je to "sunce mučenika":

"Ali isto tako nemojmo zaboraviti da su upravo fakulteti Univerziteta oni koji nose Dučićeve buktinje". 

Dodao da Univerzitet broji i 23 egzila, odnosno opstanka. 

"Buktinja - to su studenti bivši, studenti sadašnji, i studenti budući. Upravo oni koji treba da prime i ponesu buktinju srpskog naroda, a njih je mnogo", dodao je. 

Istakao je da nastavni kada ima podršku studenata, ali i da studenti nailaze na isti podršku i razumevanje sa njihove strane.

"Bez univerziteta nema nas, a bez studenata nema ni univerziteta", kazao je. 

Predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić istakla je da su upravo studenti Prištinskog univerziteta ti koji su pre nekoliko godina uspeli da se izbore da Kosovo ne uđe u Evropsku studentsku uniju.

"Meni je veliko zadovoljstvo što imamo toliku podršku vaših studenata u radu i predstavljanju studenata cele Republike Srbije, ali moram da istaknem da će Studentska konferencija nastaviti da podržava svaku vašu aktivnosti svaku vašu borbu", dodala je. 

Dan studenata se inače obeležava 23. aprila ali je obeležavanje pomereno zbog predstojećeg Uskrsa. Večeras će se u studentskom klubu održati i izložba slika, a sportski deo programa je pomeren zbog vremenskih prilika za maj. 
 

Tagovi: UniverzitetMitrovicaStudenti

Povezane vesti