grad10:48, 23.04.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Dan studenata Univerziteta u PrištiniStudenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležavaju svoj dan, ove godine zbog pandemije korona virusa, u svojim domovima.

dan-studenata-univerziteta-u-pristini

Radio Kontakt Plus

Rektor Univerziteta prof. dr Zdravko Vitošević čestitao je studentima njihov dan, koji kako je rekao, “ove godine nažalost obeležavamo u posebnim okolnostima, pridržavajući se mera Vlade Republike Srbije, kako bi zaštitili zdravlje svojih studenata i njihovih porodica”.

Vitošević, u izjavi Kontakt Plus radiju ističe, da će ove godine Dan studenata biti obeležen tako što će svi zajedno raditi od svojih kuća, na online platformama Univerziteta, putem kojih se mogu pratiti sva predavanja i vežbe.

On podseća da su studentima na raspolaganju, pored elektronskih učionica, i elektronski bibliotečki prostori.

“Žao mi je što ove godine studenti neće moći da izađu u grad, što svoje veštine i svoja znanja, koje su stekli na nekom u studijskih programa našeg univerziteta, prezentuju zajednici u kojoj se nalazimo, što nećemo održati ovogodišnji hor, što nećemo održati takmičenje u malom fudbalu, rukometu, odbojci i košarci, ali biće vremena da naši studenti glume, da naši studenti sa fakulteta za sport, da naši studenti medicine, pokažu svoje veštine i znanja”, kazao je Vitošević.

Foto: Radio Kontakt Plus

On je posebno zahvalio studentima volonterima, na svim aktivnostima koje sprovode i na pomoći koju pružaju, uključujući se u rad svih centara, koji postoje u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Gračanica, Kusce, Ranilug i Štrpce.

“Zahvaljujem se na onome što čine kako bi našim starijim sugrađanima odnoseći lekove i hranu ugroženom stanovništvu, pružili pravu sliku o našem Univerzitetu. To su naši studenti. Oni su ponos našeg Univerziteta”, zaključio je Vitošević.

Student prorektor Nemanja Biševac za Radio Kontakt Plus navodi, da je pre dve godine, Dan knjige izabran za dan koji će studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležavati kao svoj.

Foto: Radio Kontakt Plus

“Prethodnih godina ovaj dan smo redovno slavili. Međutim, ove godine zbog dobro poznate situacije, ovaj dan ćemo samo obeležiti. Nadamo se da ćemo uskoro biti svi zajedno i zdravi sa svojim kolegama i profesorima, i da ćemo se vratiti svojim studentskim aktivnostima što pre”, kazao je Biševac.

Povodom obeležavanja Dana studenata, čestitku je uputio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je istakao da su “studenti i Prištinski univerzitet čuvari srpskog identiteta i institucionalnog prisustva Republike Srbije, ali i garant budućnosti srpskog naroda na KiM”.

On je studentima poželeo da se što pre vrate u regularne tokove studentskog života, da nastave sa učenjem, sa sticanjem novih znanja, ideja i intelektualnih dostignuća, kako bi i u budućnosti pomogli da Kosovo i Metohija ide putem napretka i prosperiteta.

Čestitku studentima uputio je i predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić koji je istakao da je Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio “rame uz rame sa stradalim narodom na celom Kosovu i Metohiji”. 

“I sada, dragi naši studenti, tu ste da svojim volonterskim angažovanjem, teške dane učinite lakšim za građane Kosovske Mitrovice. Trudićemo se i nadalje, da naš voljeni grad, bude dobar domaćin svim mladim ljudima željnim znanja i usavršavanja. U jedno smo sigurni, naš grad  je velika škola u kojoj ćete se naučiti  bratskoj solidarnosti, rodoljublju i junaštvu. Želim vam pre svega zdravlje, a onda i puno uspeha u vašem daljem obrazovanju”, naveo je Spirić u čestitki.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, u svojoj čestitki je istakao da su studenti PU "budućnost, snaga i stub opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji". 

“Vašim marljivim radom, stičete nova znanja i svakoga dana dajete svoj veliki dopiros i primer budućim generacijama kako se čuva i brani naša država Srbija. Vi ste naš veliki podstrek i motivacija da nastavimo da gradimo još bolji Univerzitet, uz ogromnu podršku i zajedno sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vladom Republike Srbije i Kancelarijom za KiM”, naveo je Rakić u čestitki.

Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležava se na Svetski dan knjige - 23.aprila.


Tagovi: MitrovicaKosovoUniverzitetObrazovanje