Đošić: Knjiga „Bugari u izveštajima Arčibalda Rajsa 1915-1918“ – dokument istine, da se ne ponavlja ono što se dogodilo

Promocija knjige "Bugari u izveštajima Arčibalda Rajsa 1915-1918" u izdanju Srpskog kulturnog centra "Ćirilica" iz Beograda održana je danas u Kosovskoj Mitrovici. 
Image

Profesor Miloje Pršić pisao je predgovor, priređivač i pukovnik u penziji Milorad Đošić – uvod, a profesor Vlada Dimitrijević – recenziju. 

„Knjigu smo pisali gotovo godinu dana i pod rukovodstvom profesora doktora Miloja Pršića koji nam je nesebično pomogao“, kazao je Đošić.

Građu su sakupljali na različite načine. Na prvom mestu kroz Arhiv Srbije, te Aleksinačke tehničke škole „Prota Dimitrijević“, ali i odlaskom u pojedina mesta. 

„Dobijali smo neke slike koje nikada do sada nisu objavljene, imamo naređenja bugarskih komandanata koja takođe nikada nisu objavljena“ – dodao je. 

Knjigu smo zamislili kao knjigu istine – kazao je Đošić, pojašnjavajući da su na ovaj način hteli da otkriju javnosti nepoznate činjenice u vezi sa Prvim svetskim ratom. 

„Sakupili smo građu i da pokažemo šta je istina. Cilj ove knjige nije zla krv, već da pokažemo šta se desilo nama Srbima u 20. veku, da nam se to u sledećim vekovima ne bi događalo“, naveo je Đošić, dodajući da dvadeseti vek naziva i pogromskim srpskim vekom usled niza ratova.  

„Ovo je dokument istine koji je Arčibald Rajs napisao, dakle, nismo ništa izmislili“ – kazao je, dodajući da su u knjizi pobrojana stradanja Srba od strane Bugara. 

„Definitivno su se strašne stvari događale“, naveo je. 

„Nisu tu samo fizička stradanja, tu su bila i psihička nasilja, pljačke, otimanja“ – objašnjava Đošić, dodajući da su kako bi doprli do što više čitalaca sažetak knjige preveli na još šest jezika. 

Vasilije Galjak ispred udruženja „Banović Strahinja“ iz Kosovske Mitrovice, koje je uz Ćirilicu i organizator večerašnjeg događaja, istakao je važnost poznavanja istorije i istine.

„Razgovarao sam sa tri profesora srednjih i osnovnih škola, sa nekim direktorima, rekli su mi da u srednjoj školi o Prvom svetskom ratu imaju samo jedan čas, da ispričaju o Srbiji i Crnoj Gori. Pomenem Rajsa, oni kažu – samo rečenicu založio je svoje srce za Srbiju. Zbog ovakvog odnosa i ne znamo ni ko nam je bio prijatelj, ni ko nam je bio heroj“ – kazao je Galjak.

Knjiga je po objavljivanju prvo predstavljena u Srbskom kulturnom centru Ćirilica u Beogradu, na Sajmu knjiga, te u Nišu i Vranju, a planirane su promocije i u Bjeljini, Novom Sadu… 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.