Otvoren Festival scenskog pokreta i koreodrame

Festival scenskog pokreta i koreodrame, drugi po redu, otvoren je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.
Image

Reči dobrodošlice okupljenima je uputila dekanica fakulteta, magistar Ester Milentijević, nakon čega su posetioci uživali u „Simfoniji Orijenta“ Josipa Slavenskog, u koreografiji prof. dr Vere Obradović, koja je i pokrenula ideju o ovom festivalu, a koju su izvodili studenti druge godine glume na Fakultetu umetnosti u Mitrovici.

Nakon predstave prikazan je video-rad muzike dr umetnosti Ane Gnjatović, vanredne profesorke na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini, koji je izvodio ansambl „Metamorfozis“ i koji nosi ime „Muzika za nedostajuće leptire“.

Na sinoćnom događaju otvorena je i izložba fotografija „Hanami – najbolje čuvana tajna Japana -Tohoku“ Masakija Nakamure, a otvorile su je mr Ester Milentijević i Adrijana Barši, predsednica Udruženja srpsko-japanskog prijateljstva „Hanami“.

Saradnja u okviru festivala se ostvaruje sa fakultetima iz drugih gradova i iz regiona, što je studentima od značajne važnosti.

„Ove godine je došlo puno više studenata, iz raznih gradova i raznih država. Od velike je važnosti zato što nemamo tako često priliku da radimo sa raznim fakultetima, pogotovo koji nisu u Srbiji i onda je stvarno lepo upoznati druge klase iz drugih gradova i raditi zajedno“, kaže Anastasija Rančić, studentkinja druge godine glume na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Program drugog festivala scenskog pokreta i koreodrame ove godine je nešto drugačiji, ali zadržava svoje osnovno programsko opredeljenje, ističe profesor Istorije pozorišta na Fakultetu umetnosti u Kosvskoj Mitrovici, Nemanja Savković.

„Mi smo se potrudili da ove godine ponudimo sadržinski program unekoliko drugačiji od prošlogodišnjeg, ali da negde zadržimo to osnovno programsko opredeljenje. U glavnom programu centralno mesto imaju predstave“, kaže prof. Savković i podseća na saradnju sa ostalim fakultetima umetnosti iz Srbije i regiona, poput Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, Akademije umetnosti iz Novog Sada, Akademije umetnosti iz Banjaluke i ostale.

Festival se sastoji iz dva glavna programa i dva žirija za ocenjivanje. Članovi žirija su istaknuta dramska imena poput Ane Sofrenović, glumice i profesorke na Fakultetu umetnosti i Dijane Milošević, direktorke „Dah teatra“, kao i ostalih profesora sa mitrovičkog Fakulteta umetnosti sa muzičkog i dramskog odseka, objašnjava on.

„Festival ima dva programa, takmičarski program, to su predstave koje se izvode uživo i postoji program video-radova, to su predstave ili projekti koji se prikazuju, ne uživo, nego se prikazuju snimci tih izvođenja“, kaže prof. Savković i dodaje da se za oba programa dodeljuju nagrade.

U sklopu pratećeg programa festivala planirana je radionica Japanskog mačevanja koju će voditi Adrijana Barši, predavanje koje se tiče glumačke pedagogije koje će održati prof. Nemanja Savković, kao i promocija knjige dr Marije Petričević.

Festival scenskog pokreta i koreodrame trajaće do 31. decembra i podrazumeva događaje i u ostalim mestima na Kosovu i Metohiji.

Organizator festivala je Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Partneri festivala su: Studentski centar “Priština” Kosovska Mitrovica, Kulturni centar “Dragica Žarković”,  Ansambl narodnih pesama i igara “Venac”, KUD ”Kopaonik”, Centar za kulturu “Sava Dečanac” i Dom kulture “Stari Kolašin”.
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.