grad12:38, 10.06.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Finale Likovnih okršaja večeras u ’’Akvarijusu’’Finale petog ciklusa Likovnih okršaja odigraće se večeras u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici od 20 časova.

finale-likovnih-okrsaja-veceras-u-akvarijusu

Foto: Facebook/Miljana Bulatović

Za naslov pobednika boriće se studenti mitrovičkog Fakulteta umetnosti - Julija Stanković (Žitorađa), Aleksandra Vajšel (Кosovska Mitrovica), Teodora Кostić (Gračanica) i Stefan Boškoćević (Štrpce).

Pored samostalne izložbe koju dobija najbolji takmičar, predviđene su i druge vredne nagrade za pobednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog takmičara.

Dosadašnji pobednici Likovnih okršaja u „Akvarijusu“ su Vuk Đurić iz Čačka (2016), Stefan Đurđanović iz Niša (2017), Petar Aleksić iz Beograda (2018, odbio nagradu) i Natalija Utvić iz Zubinog Potoka (2019/2020).

Ideja za likovne okršaje nastala je u oktobru 2016. godine. Ovaj umetničko-zabavni program inspirisan je nadmetanjima umetnika (Modeljani, Pikaso, Sutin, Rivera) na javnim mestima (ateljeima, galerijama, klubovima, najčešće kafanama) u Parizu, ali u ovakvom obliku nije nikada i nigde realizovan.

Likovni okršaji su takmičarskog karaktera, a samo takmičenje se odvija u nekoliko etapa: učesnici na licu mesta, u unapred određenom vremenskom okviru, stvaraju repliku poznatog likovnog dela, origanalne umetničke radove, izvršavaju zadatke koje im dodeljuje žiri. Pobednik je onaj takmičar koji dobije najviše glasova stručnog žirija (75% učešća) i prisutne publike (25% učešća). Sami okršaji računaju na interakciju sa publikom koja im, za vreme nadmetanja, svojim glasnim komentarima, navijanjem, negodovanjem, otežava rad.
Tagovi: KulturaMladiMitrovica

Povezane vesti