grad14:29, 09.09.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Fondacija “Privrednik” uručila stipendije najboljim studentima Univerziteta u PrištiniNajboljim i najdarovitijim studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, danas su uručene stipendije fondacije “Privrednik” iz Novog Sada.

fondacija-privrednik-urucila-stipendije-najboljim-studentima-univerziteta-u-pristini

Radio Kontakt Plus

U okviru svojih redovnih aktivnosti, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i fondacije "Privrednik" iz Novog Sada, posetili su Univerzitet u Prištini i tom prilikom razgovarali sa rukovodstvom Univerziteta i studentima, a najboljim studentima uručene su stipendije.

Rektor PU prof. dr Zdravko Vitošević je tom prilikom naglasio, da ova dodela stipendija predstavlja svojevrsnu podršku studentima kako bi se pokrenuli da svojim znanjima i veštinama doprinesu sopstvenom, porodičnom i društvenom boljitku u celini.

“Vaše stvaralaštvo je nešto što prepoznajemo i što ćemo morati da prepoznamo ako želimo da idemo napred. Peta industrijska revolucija biće industrija filozofije i pameti, koja će vas odvesti u prostor koji će biti dovoljno dobar i širok da se iskažete, i da svoja znanja i veštine donesete na dobrobit vama, vašim porodicama i vašem narodu,” - rekao je Vitošević.

Ovu sada već tradicionalnu manifestaciju pokrenula je Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za KiM prošle godine u saradnji sa fondacijom “Privrednik”.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović smatra da ovakva akcija predstavlja poruku solidarnosti sa srpskim narodom na Kosovu, ali i poruku da postoji želja da se stvori društvo jednakih mogućnosti za sve mlade ljude koji su vredni i željni znanja.

“U narednim godinama borbu za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji nećemo voditi samo političkim sredstvima, već ćemo tu borbu voditi i znanjem, radom, idejama i projektima. Doprinos ovih mladih ljudi koje danas poimažemo biće nemerljiv i nezamenljiv,” - podvukao je Jović.

Upravitelj fondacije “Privrednik” iz Novog Sada prof. Jova Radić je rekao da pravo na stipendiju imaju pitomci sa minimalnom prosečnom ocenom 9, a da se posebna pažnja posvećuje socijalno-ugroženim studentima.

Zbog toga je ove godine fondacija “Privrednik” svim studentima sa KiM koji su konkurisali za stipendiju bez obzira na materijalni status odlučila da dodeli stipendije.

“Mi želimo kroz obrazovanje kao jedan od ključnih resursa danas u savremenom svetu, da pomognemo da se te porodice i pojedinici obogate tim resursom, jer je to jedini izvor zarade u njihovoj budućnosti. Kada se taj resusrs poveća, onda ćemo ekonomski osnažiti te porodice.Tada će njihova kulturna i duhovna samoodrživost biti na višem nivou,” - ocenio je Radić.

Ove godine za stipendiju fondacije konkurisalo je 28 studenata. Pored redovnih i studenata koji se bave naučno-istraživačkim radom, fondacija podržava i učenike srednjih škola.

Jedna od pitomaca fondacije već dve godine Mila Milenković, student PMF-a na odseku iz hemije, ističe da je imala jako lepa iskustva sa fondacijom i pitomcima u Novom Sadu, gde je i upisala master studije.

“Fondacija mi je omogućila i da pohadjam časove ruskog jezika. Uvek su pristupačni i uvek će pomoći za bilo koju vrstu usavršavanja. Nadam se da ćete uskoro iskusiti ono što sam iskusila i sama,“ - poručila je ona okupljenim studentima.

Fondacija “Privrednik” osnovana je u Zagrebu 1897. godine, a finansira se iz privatnih donacija i različitih programa za finansiranje fondacija.


Tagovi: KosovoMitrovicaStudenti