Izložba članova ULUKiM: Stvaralačka energija i slikanje duše

Izložba 15 umetnika - novih članova Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije - otvorena je u sredu u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici. 
Image

Izložene su grafike, fotografije, skulpture, slike, pa čak i vez. 

Radove su izložili – Goran Mihajlović, Nikola Ilić, Milan Dobrić, Maja Todić, Svetlana Milutinović, Nikolija Aleksić, Tanja Jovanović, Lazar Milošević, Vladimir Antić, Branka Lalić, Miloš Šarić, Кatarina Pavlović, Jovana Savić, Nataša Gvozdović Matović i Zvezdana Gerić.

„Imate priliku da vidite neke umetnike koji su već izgradili svoje ime i već su prepoznati u umetničkom svetu, sa druge strane, imamo vrlo mlade umetnike, koji tek stasaju i njima ovo mnogo znači i nadam se da će udruženje biti tu za njih u budućnosti, da udruženje njih potpomogne i da na neki način njima stvara i trasira put“ – kazala je predsednica Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije, Vesna Sekulić.

„Stratište“ i „Nevinost“ u kombinovanoj tehnici, slike su Svetlane Milutinović.

Iza obe slike krije se istraživanje i slikanje duše. 

Milutinovićeva je diplomirala na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini prošle godine. Međutim, iza ovih slika i diplome krije se, za javnost, mnogo nepoznanica. Milutinovićeva je slikarstvom zamenila sinologiju i antropologiju. Sada se na platnu bavi nekom drugačijom „naukom“.

„Iako sam tek diplomirala i po nekom ustaljenom putu bi trebalo da više istražujem figurativno ili pejzažno slikarstvo, odavno sam tokom sazrevanja ideje da pobegnem iz društvenih nauka i svog dotadašnjeg života, uočavala potrebu i da slikam dušu. Naravno, to je užasno opasan zadatak i za mnogo iskusnije slikare, ali nekako nisam mogla da se odvojim od te ideje i da na platnu predstavim emotivni, unutrašnji život. I ove dve izložene slike su rezultat takvih stremljenja. U stvari pokušaj predstavljanja nevine duše i stradanje duše“ – kazala je Milutinovićeva. 

Što se tiče njenog prethodnog radnog iskustva i školovanja i toga da li su uticali na njeno stvaralaštvo, deo toga opisuje kao „kamenčuge i prepreke“ na putu ka njenom sadašnjem izboru. 

„Sinologija i kontakt sa kineskom civilizacijom su uticali na mene i filozofski i umetnički. U slikarstvu nemam strah od beline i neoslikanog prostora, jer smatram da su i oni deo priče koji izvire iz platna, baš kao što je i pauza u muzici. Antropologija – divna naučna disciplina, ali usuđujem se reći zapadajuća civilizacija je takvom postavkom znanja sakrila pravu antropologiju koja se bavi odnosom Boga i čoveka, a smatram da je to jedina, suštinska antropologija. Ova školska, materijalistička, ne daje sve odgovore o čoveku, ali meni jeste bila neophodna staza upoznavanja čoveka i života“ – kazala je.  

Među izloženim radovima su i dve slike Jovane Savić – „Krst“ i „Majka Bogorodica“.

Savićeva je iz Aleksinca, ali već 6 godina živi na Kosovu, odnosno u Leposaviću sa svojim suprugom i decom.

„Nadam se da ćemo mi mladi nastaviti da tom svojom stvaralačkom energijom širimo našu umetnost i to odavde, sa prostora KiM“ – kazala je. 

„Moja tematika i kompletno ciklus slika, vezan je za hrišćansku simboliku, suštinu pravoslavlja i zastupljeni su motivi koji su prepoznatljivi – lik Majke Bogorodice, univerzalni motiv kruga kao motiv koji je nama najvažniji“ – dodala je. 

Podseća da je jučerašnji dan počeo lošim vestima: 

„U tom svom posrnuću mislim da svi treba da se vratimo u krug. U krugu porodice; u krugu prijatelja, u krugu nama bliskih ljudi, sa svim vrednostima koje su nekada zaista bile vrline, a danas nešto drugačije. Vraćam se upravo na one vrednosti koje su vezane za hrišćanstvo, pravosljavlje, porodicu i nešto što je polazište i tačka svih nas“.

Mitrovčanin Milan Dobrić predstavljen je sa dve fotografije prepoznatiljivog Trepčinog dimnjaka i to u magli, rađene iz drona. 

„Rađene su 2. januara kada guste magle prikrivaju Mitrovicu i Zvečan, a ja kao neko ko voli prirodu i bavi se fotografijom, volim da posećujem brdo Zvečan u tim danima i iskoristio sam priliku da napravim ovakve neke fotografije, koje možda neko ranije nikada nije imao priliku da vidi iz te perspektive“, kazao je. 

Dodaje da je dobro da je ULUKiM oživeo. 

„Naravno da mislim da je dobra stvar, naravno da mislim da je dobro da imamo neki ovakav prostor da nam Gradski muzej izlazi u susret, i svakako mislim da što više ljudi bude radilo, biće i više prilika da se izlažu radovi, a samim tim to će dati vetar u leđa umetnicima i priliku da pokažu šta su radili i za šta su se trudili sve ove godine“ – dodao je.

Izložba je otvorena do 16. maja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.