Izložba Nebojše Jocića: Surova igra jednog parazita

Izložba slika i crteža Nebojše Jocića otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.
Image

Nebojša Jocić je redovni profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu – Kosovskoj Mitrovici, koji ove godine proslavlja 50 godina od osnivanja. 

Sinoć je bila prilika da se ukaže na još jedan veliki jubilej – trideset godina rada i posvećenosti profesora Jocića u ovoj visoko obrazovnoj ustanovi. To ga ujedno, po stažu, čini i najstarijim profesorom ovog fakulteta.

Predaje zidno slikarstvo.

Usmeren je na grafite i mozaik, a posetioci su sinoć bili u prilici da vide crteže i slike galerijskog formata. Autor je izložio radove koje je kreirao kombinovanim tehnikama na papiru i platnu. 

Njegovim radovima dominira linija koja predstavlja parazita opasnog po insekte. U pitanju je “konjska dlaka”, odnosno “živa kosa”.

“Živi u insektima – skakavcima, zrikavcima… i taj parazit uništava njihov život. On ima jednu živu igru. Nebojša ima oko da primeti tu igru, jer je to vrlo tanano, praktično nevidljivo biće. Snimio ga je na svoj način i mi vidimo tu liniju koja je karakteristična na svim njegovim radovima”, obrazložila je na otvaranju izložbe docent na Fakultetu umetnosti, Nevena Popović.

Vezom između umetnosti i nauke, taj milimetarski organizam i njegov neobično okrutan način bivstvovanja, autor je prikazao i kroz video-rad.

“Kroz video saznajemo da je taj parazit vrlo surov, jer navodi te insekte na samoubistvo. Toliko optereti organizam da insekti skaču u vodu i pokušavaju da se spasu muka koje trpe”, kazala je prof. Popović.

Događaj je upotpunio sin autora, mladi Dimitrije Jocić, koji je na klaviru izveo dve svoje kompozicije – “Rotor“ i “Izvor“.

Zainteresovani izložene radove mogu pogledati do 13. marta.

Nebojša Jocić je rođen 1963. godine u Ranilugu, Kosovska Kamenica. Diplomirao na Fakultetu umetnosti u Prištini 1989. godine na slikarskom odseku. Postdiplomske studije završio 1996. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za primenjeno slikarstvo. Samostalno izlagao 50 puta i učestvovao na više od 240 kolektivnih izložbi. Dobitnik je deset nagrada za slikarstvo i mozaik.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.