grad21:56, 12.05.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Izložba slika iz depoa Narodnog muzeja Toplice: Reprezentativni radovi poznatih srpskih umetnikaReprezentativni radovi poznatih umetnika Srbije izloženi su večeras u Kosovskoj Mitrovici. 

izlozba-slika-iz-depoa-narodnog-muzeja-toplice-reprezentativni-radovi-poznatih-srpskih-umentika

Radio Kontakt Plus

Slike iz depoa Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju našle su se u Studentskom klubu i pred mitrovičkom publikom u okviru saradnje sa Pokrajinskim kulturnim centrom Priština u Leposaviću. 

"Imamo to zadovoljstvo da su nam ustupili dvadesetak vrednih radova iz svoje zbirke. Posebno bih istakao slike slikara Bože Ilića - velikog srpskog slikara XX veka. Predstavljen je sa 11 radova koje muzej Toplcia u Prokuplju poseduje" - kazao je urednik programa PKC Priština-Leposavić, Nikola Bradić. 

Bradić podseća, međutim, i da je Ilić bio slikar kojeg su likovni kritičari nepravedno svrstali u red socrealizma iako je slikao svega nekoliko godina u ovom pravcu. 

"Bio je na margini umetnosti 50-tih godina, ali je on naravno svojim velikim talentom stvorio mnoga ekspresionistička dela - dvadesetak vrednih radova. Dela koja su večeras izložena pripadaju tom pravcu. Drugi deo izložbe čine slike slikara učesnika na memorijalnoj koloniji 'Boža Ilić' i dobitnika nagrade 'Boža Ilić'" - dodao je Bradić. 

Tako su se na mitrovičkoj izložbi našli i radovi Biljane Velinović, Zorana Čelije, Milete Makarić, Miroslava Lazovića, Marije Ristić, Dragana Jovanovića, Vladana Rašića, Zorana Zografa Suvajca, ali i Aleksandra Paunkovića koji je uradio portret Radeta Drainca. 

"To je portret pesnika koji je iz Toplice, inače njegovo poreklo je sa Kosova, odnosno iz Zubinog Potoka, selo Drainje. Zato mu je pseudonim Drainac. Inače, Rade Drainac važi za izuzetnu ličnost, izuzetnog pesnika, bavio se i novinarstvom i esejima. Upravo se ovih dana održavaju i Drainčevi pesnički susreti", dodao je Bradić. 

Izložba je otvorena narednih 20 dana. 

Tagovi: KulturaKosovoMitrovica

Povezane vesti

vesti slikanje-i-muzika-u-velikoj-hoci

Slikanje i muzika u Velikoj Hoči

vesti | 15:26 | 15.05.2022.

grad lidija-dimkovska-u-ponedeljak-u-akvarijusu

Lidija Dimkovska u ponedeljak u Akvarijusu

grad | 10:55 | 13.05.2022.