Izložbom dečjih radova, otvoren Festival ženskog stvaralaštva u Akvarijusu

Izložbom dečjih radova „I Ti žena“, sinoć je u mitrovičkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ otvoren peti po redu Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES 2023).
Image

Za ovu priliku, najmlađi stvaraoci mitrovičkog „Malog ateljea“ i po prvi put škole slikanja „Likovni atelje“ pri Domu kulture „Stari Кolašin“ u Zubinom Potoku, pripremili su radove vezane za žene u IT sektoru.

Iste večeri dodeljene su i godišnje nagrade Dečjeg kulturnog centra „Кaktus“ najistaknutijim polaznicima ove dve školice slikanja za 2022. godinu

Nagrade su pripale Aleksandri Božović i Jovanu Popoviću iz Zubinog Potoka, kao i Sofiji Golubović i maloj Sari Mitić iz Kosovske Mitrovice.

Jovan Popović i Aleksandra Božović već pet meseci pohađaju školicu slikanja za koju imaju samo reči hvale. Sinoć su po prvi put izlagali svoje radove koje su pripremali u susret 8. martu. Nagradu, kažu, nisu očekivali.

„Idem pet meseci i predivno je. Naslikao sam moju majku i ženu koja radi sa kompjuterima. Sam sam radio. Nagradu nisam očekivao i stvarno sam srećan“, kaže Jovan, jedan od retkih dečaka koji pohađa školicu slikanja.

„Idem pet meseci i divno je. Nagradu, iskreno, nisam očekivala“, skromna je Aleksandra, koja do sada nije propustila nijedan čas.

Desetogodinja Sofija Golubović iz Kosovske Mitrovice več četiri godine je član „Malog ateljea“. Sedmočlani žiri iz oblasti likovne umetnosti, odabrao je čak šest njenih radova. I ona, kao i ostali polaznici, nagradu nije očekivala.

„Neke radove sam radila sama, za neke radove sam imala pomoć, jer smo radili u grupi. Nije mi teško da idem u školicu slikanja, zato što najviše volim da crtam i to me nekako ispunjava. Nagradu nisam očekivala i mnogo sam srećna što sam je dobila.“

Sofija nam otkriva da želi da se bavi medicinom, ali i: „Ovako kao Miljana da držim časove.“

Nagrada je ujedno uručena i Mitrovčanki Filipi Mrđi za najbolju ulogu u Dečjoj i omladinskoj pozorišnoj trupi „Mali teatar“. O tome su odlučivali predstavnici Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, kao i oni koji se bave pozorišnom kritikom.

Filipa već tri godine pohađa školu glume i iza sebe, može se slobodno reći, ima brojne uloge.

„Jako mi je drago što sam deo ovako jedne lepe organizacije. Nagradu nisam očekivala. Bavim se onim što volim“, kaže Filipa koja se ujedno bavi i pevanjem, pa je tako još uvek neodlučna za šta će se u budućnosti opredeliti. 

„Nisam sigurna još čime ću da se bavim. U opticaju su i pevanje i gluma.“

Umetnica Miljana Dunđerin, kaže da su nagrade ustanovljene pre sedam godina, a da je ovo jedan od festivala koji joj je najdraži.

„Samo jedne godine smo pravili pauzu. Festival ima iza sebe mnogo toga čime bi mogao da se pohvali, ali je najlepši osećaj kada otvaramo izložbu sa najmlađima. U njima stvarno vidimo budućnost. Moram da kažem da u školici slikanja i u Zubinom Potoku i ovde, dominiraju devojčice i mislim da budućnost likovne scene sigurno ima naslednike.“

U nastavku večeri održano je književno veče „Lik žene u pravoslavnoj poeziji“, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Učešće su uzeli protojerej Radoslav Janković, sveštenik pri Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, potom jerej Milutin Popadić, sveštenik pri Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću, kao i Mirjana Dikić, teolog i veroučitelj.

Oni su kazivali stihove svojih i pesama drugih autora, posvećenih najpre Bogorodici, majkama, suprugama, ćerkama…

Publici su približili lik žene koja upravo i kroz pravoslavnu poeziju zauzima mesto na visoko uzdignutom pijedestalu.

„Bog je ljubav i sve što dolazi od Boga, to je blagoslov i radost našega života. Bog je zapovedio ljubite jedni druge. Da zavolimo jedni druge, da vlada ljubav, mir i harmonija u našim porodicama i u našem društvu i da se u toj ljubavi i harmoniji rađaju naša deca“, poručio je otac Radoslav.

Festival ženskog stvaralaštva završava se 10. marta.

Večeras će se predstaviti Miljana Aritonović Jelić, profesorka matematike i tvorac onlajn mentorskog programa „Šta je tebi najbitnije“, kao i pesnikinja Jelena Kostić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.