grad14:05, 26.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Izložbom radova likovne kolonije završen Sabor kulturnog stvaralaštvaIzložbom radova ovogodišnjih učesnika likovne kolonije "Mladen Popović", završen je 26. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije.

izlozbom-radova-likovne-kolonije-mladen-popovic-zavrsen-26-sabor-kulturnog-stvaralastva

Radio Kontakt Plus

Selektor ovogodišnje likovne kolonije, dr Tomislav Trifić, kaže da su ove godine učesnici kolonije bili zavičajni, tj. umetnici koji su sa prostora Kosova i Metohije.

„Dosta je mladih stvaraoca, prisutni su naravno i stariji, ali mogu da kažem da se ne zaostaje u kvalitetu nimalo u odnosu na prethodne kolonije. Radove ne možemo da ocenimo, zato što su radovi sa različitim tematikama - ima ulja na platnu, akrila, digitalne grafike itd. Izložba je oplemenjujuća, jer ovoliki broj slika u ovom prostoru čini celinu i kada čovek dođe drugačije se oseća, drugačije gleda na svet, podseća se nekih stvari iz svog života... Sve u svemu, dobro je da se i ove godine održala kolonija uprkos svemu“, objašnjava dr Trifić.

Prof dr Velimir Matanović, kaže da je likovna kolonija "Mladen Popović" jedna od važnih umetničkih događaja na Kosovu i Metohiji.

„Ovogodišnja kolonija, nažalost, nije pokazala presek moderne likovne umetnosti u Srbiji, jer su zbog epidemije korona virusa ostali umetnici bili onemogućeni da dođu. Nažalost, nismo mogli na jednom mestu da vidimo monografski šta se to zbiva na likovnoj sceni u Srbiji i kakvi su trendovi“, dodao je prof. dr Matanović.

Pomenuo je mladu i talentovanu umetnicu Sofiju Nicić, dodao da dobro zapamtimo njeno ime i da od nje tek treba očekivati vrhunske radove.

Direktor Kulturnog centra "Dragica Žarković" u Kosovskoj Mitrovici, Miodrag Radomirović, ne krije zadovoljstvo organizacijom ovogodišnjeg Sabora.

„Mogu reći da sam izuzetno zadovoljan onim što smo uradili, kvalitetom i programom Sabora. Dali smo sve od sebe i maksimalno se potrudili, da ono što može da se prikaže bude kvalitetno i da se ovaj Sabor ubeleži u red onih najuspešnijih“, dodao je Radomirović.

Prethodnih nekoliko dana zainteresovani su pored izloženih radova u okviru likovne kolonije "Mladen Popović" mogli da uživaju i u najboljim amaterskim umetničkim fotografijama, izložbi duboreza Časlava Milisavljevića i vajarskih radova Vladimira Antića i pesničkim susretima “Aleksandar Aca Despotović“.

Organizator 26. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar "Dragica Žarković".

Pokrovitelji događaja su Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Tagovi: KulturaKosovo