Jadranka Jovanović u Kosovskoj Mitrovici: Kroz operu o prolaznosti, životu, čoveku…

Šetnja Muzičkim božurima, ali i svojevrstan razgovor sa publikom - ovako je izgledao sinoćni koncert operske primadone Jadranke Jovanović u Kosovskoj Mitrovici.
Image

Mnoštvo je poruka razmenila sa slušaocima i gledaocima nakon svake izvedene numere. 

Veče je počelo Eduardom De Kapuom i njegovom numerom „I' te vurria vasà“

„Što znači ja tako želim da te poljubim, i ja sam kroz ovu pesmu sve vas ovde večeras i poljubila i zagrlila i zahvalila se što ste došli. Veoma sam uzbuđena i veoma srećna što sam posle mnogo godina ovde, sa vama, večeras. Hvala vam“ – rekla je Jovanović nakon prve izvedene numere. 

Potom je nastavila sa pesmom Đoakinija Rosinija. 

„I kroz ovu pesmu želim da vam pokažem ono što se kaže za nas pevače šta znači virtuoznost, a to su te sitne, male note. Potrebno je mnogo vežbanja da bi glasom moglo da se dočara to što pijanista takođe mora mnogo da vežba… Španska pesma, na španskom jeziku, ali italijanski kompozitor, tri strofe, svaka različita i po vašem aplauzu ću da procenim da li sam dovoljno vežbala“ – navela je Jovanović. 

U nastavku je publici poručila da se i tokom nastupa šali sa svojom publikom, koju istovremeno želi da poduči.  

„I mene svet interesuje. Zaista sam mnogo radoznala. Sve želim da naučim. Čak i kad mi majstor dođe da mi popravi utičnicu, a ja bdim. On kaže – pa šta gledate? Pa gledam da naučim, da Vas sledeći put ne zovem. Tako da želim da vam kažem da su ovo sitne note, kolorature, koje moraju da se vežbaju, za koje je potrebno mnogo sati vežbanja kod kuće, da bi one funkcionisale ovako, da bi bile precizne i sve se to proizvodi iz dijafragme, sa ove dve glasnice, ali je glavna podrška glasu dijafragma koja pravi sitne, male pomake. Mislim da je ovo vredelo da se čuje“ – dodala je.

Usledilo je potom muzičko putovanje do Argentine – Astor Piacola i „Oblivion“ – zaborav. 

„Ja ću je otpevati sa izuzetno dubokim, fantastičnim tekstom, koji govori o čoveku, biti, postojati kao prasak, kao kometa, pojaviti se, živeti, i raspršiti se, ostaviti ili ne ostaviti traga, svakako za najmilije da, ali govori o večnosti i o prolaznosti života“ – dodala je. 

Usledila je i pesma na francuskom. 

„Ona ima jednu eteričnu poruku, da danas jesmo, a sutra možda … I da pružimo ruke drugima, da se radujemo malim stvarima, da pomognemo komšijama, da ne mrzimo komšije, da budemo pažljivi prema svojim roditeljima, jer i oni su prolazni. Mnogo poruka o prolaznosti života i kratkoći života“ – kazala je. 

Nastavilo se sa italijanskom pesmom, da bi potom usledila numera sa Nevenom Đoković, dok ih je sve vreme pratio pijanista Milivoje Veljić.

„Već tri godine vodim Operski studio pri Narodnom pozorištu u Beogradu za mlade pevače, za one koji su već odškrinuli vrata pozornice i koji praktično kroz operski studio treba da zakorače na veliku scenu Narodnog pozorišta. Vrlo zanimljivo iskustvo za mene. Susret sa različitim generacijama, različitim talentima, sa različitim ličnostima, karakterima i upravo jedna od njih, koja je meni skrenula pažnju na sebe, ali ne samo svojim talentom, jer to mi nije dovoljno. Verujte da nije, u životu nije. Talenat je fantastična stvar, veliki dar, dar koji mora da se pazi, koji obavezuje onoga ko ga poseduje, ali meni je bilo važno da predstavim na mom koncertu osobu koja je ne samo talentovana, već disciplinovana, požrtvovana, vredna, odgovorna, karakterna, skromna. Sa jedne strane imamo dar, s druge strane, ako nemamo skromnost u tom daru… Ali to dar nekako sam reguliše“ – kazala je Jovanović. 

Potom su izvele, kako je rekla, jednu od „najtananijih“ i „najsuptilnijih“ srpskih numera – „Pod sjajem zvezda“, Predraga Ivanovića. 

„Mi zvezde sada ne možemo da vidimo, ali mi ćemo da vam dočaramo zvezde“ – kazala je.

Publika se uverila da je tako i bilo.

Organizator koncerta je Kulturni centar „Dragica Žarković“, pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.