„Metohijska pojanja“ u susret jubileju: KiM su suština našeg postojanja gde god rođeni na mapi Srbije

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina od osnivanja. U Mitrovičkom dvoru sinoć je održan autorski koncert Svetislava ...
Image

Izvedeni su – „Prosvetljenje“, „Dečani“, „Na mladu nedelju“ i kompozicija koja nosi naziv koncerta – „Metohijska pojanja“. 

„Kosovo i Metohija su sama suština našeg postojanja i ma gde rođeni na mapi Srbije, mi osećamo taj izvor, tu vrulju i ne možemo mimo toga da prođemo, a da to kroz nas ne deluje, ne radi i da se kroz naše profesije, zanate i veštine ne oglasi ta dubina, ta lepota i ta zavetnost KiM bez kojeg mi nismo narod koji ima smisao i koji ima budućnost“, kazao je autor kompozicija poznati srpski kompozitor, akademik i profesor – Svetislav Božić. 

Podcrtava da na Kosovu i Metohiji nije iz sažaljenja. 

„Mi smo tu, jer je to naša zemlja, naša teritorija, naš život i mi van toga ne možemo da funkcionišemo. Mi smo tu kao što bismo bili u Šapcu, Loznici, Novom Sadu, to je teritorija koja je u – najlepšem smislu te reči – duhovnom, umetničkom, racionalnom, nacionalnom naša osnovna zemlja i zbog toga smo tu“ – kazao je. 

Odgovarajući na pitanje da li je bilo teško raditi na kompozicijama koje su inspirisane Kosovom i Metohijom, kaže da to nije bio slučaj. 

„Jer nas uvek vodi ta primarna, misao, ljubav, rodna melodija koja se ovde, na ovom terenu pojavila, koja je dobila tu anžujsku svodnost, taj ibarski umiveni svod i mi bez toga ne možemo da funkcionišemo. Pitanje zanata je nešto što se nikada ne računa, te teškoće, ti sati – oni su u stvari nešto što se ne vidi u lepoti i ljubavi sa kojima dolazimo, sa kojom mi ovde ponovo dišemo, umivamo se i osvežavamo za život koji nas čeka“ – naveo je Božić. 

Božić je po drugi put mitrovičkom fakultetu ustupio autorske kompozicije kako bi ih izvodili profesori i studenti ovog fakulteta. Ali sinoćni orkestar nisu činili samo oni. 

„Za ovu specijalnu priliku mi smo se pojačali kolegama“ – kazao je profesor violine Fakulteta umetnosti u Mitrovici, Vladimir Koh.

Čelisti su bili iz Beogradske filharmonije, za basom njihov kolega iz Simfonijskog orkestra RTS-a, kao i koleginica koja je vodila druge violine. Učestvovali su i muzičari iz Beogradske opere i iz Ansambla Binički – Simfonijskog orkestra Ministarstva odbrane Srbije.

„Dakle, uzeli smo esenciju dobrih muzičara da se pojačamo. A ovo je idelna prilika bila da promovišemo to da Kosovo zaslužuje jedan orkestar i bilo bi jako lepo da ovo uđe u praksu“ – kazao je Koh. 

Priznaje da nije bilo teško organizovati saradnju sa drugim kolegama s obzirom na to da je po vokaciji orkestarski muzičar. 

„Rado su se odazvali, jer Kosovo je Kosovo i ono traži srce i traži puno energije i oni su bez ikakvog razmišljanja prihvatili poziv, jako im je drago, mogu da govorim u njihovo ime – da su ovde. Šteta samo što je boravak kratak, ali verujem da će se ukazati ponovo prilika“ – dodao je.

Osvrćući se na pet decenija postojanja fakulteta, ističe i važnost postajanja Univerziteta na KiM. 

„Univerzitet je generalno mesto okupljanja i edukacije mlade ljude i kanališe ih za njihovo buduće profesionalno delovanje. To je bitna institucija i važno je da tako nešto bitiše na ovim prostorima i što smo uspeli da otelotvorimo nešto čega možda nije bilo ovde u nešto što ljudi rado i slušaju i što će im se svideti“ – kazao je, što je i dokazano velikim brojem onih koji su došli da poslušaju dela Svetislava Božića.

„Mi smo napravili drugačiju proslavu u odnosu na ostale institucije. S obzirom na to da smo tri fakulteta u jednom, da imamo muzički, likovni i dramski odsek – smatrali smo da cela godina treba da bude posvećena jubileju“ – kaže dekanica Fakulteta umetnosti, Ester Milentijević. 

„Mi slavimo jubilej 25. decembra, ali imaćete prilike tokom ove godine da prisustvujete brojnim izložbama, koncertima i predstavama koje će biti posvećene obeležavanju jubileja Fakulteta umetnosti“ – dodala je.

Koncert su organizovali Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.