„Ključ od Kosova“: Kosovska legenda – uporišna tačka srpskog bivstva

"Ključ od Kosova", knjiga profesora Boška Suvajdžića, predstavljena je večeras publici na Kosovu i Metohiji. U Mitrovičkom dvoru razgovaralo se o kosovskom mitu, legendi, njenom ...
Image

Od bazične naučne studije o genezi kosovske legende, preko žanrovskih i poetičkih promišljanja odnosa između istorije, legende i mita u oblikovanju kosovske epike, monografija prof. dr Boška Suvajdžića prati različite aspekte razvijanja legende o Kosovskom boju na širem, kulturološkom planu, do zaslepljenih ideoloških tumačenja sintagme „kosovski mit“ u 20. i 21. veku. 

Profesorka dr Valentina Pitulić podsetila je na stih iz Gorskog vijenca da je na Kosovu „Sodom zapušio“, te da se sada kada se, kako je navela, vodi borba za očuvanje vertikale srpskog naroda, u pravom trenutku pojavila knjiga Boška Suvajdžića.

„Boško Suvajdžić se bavi ovom vrlo važnom temom, a pitanje iznad svih pitanja koje nam se nameće po prirodi stvari je, iz kog pera je ova knjiga nastala. Ona je nastala iz pera naučnog istraživača, analitičara, preciznog, jasnog Boška Suvajdžića, ali i književnog stvaraoca, jer je i Boško Suvajdžić, što bi on rekao, ponovo pesnik,“ navela je Pitulić.

Ona je ocenila da autor, između ostalog, na „vešt i zanimljiv način uspostavlja luk između nauke i činjenica i savremenih tokova“, u kojem se ponovo javlja ideja kosovskog opredeljenja.

„On konstatuje važnu stvar, da je kosovski mit živi i izvan poezije, ali i izvan poezije on zrači poezijom. Kosovska legenda će ozračiti poezijom sve čega se dotakne“, navela je. 

Dr Branko Zlatković navodi da je pred čitaocima knjiga koja je na momente „uglavnom saglasna sa svojim prethodnicima“, ali koja takođe ponekad ima i polemični ton. 

„Pred čitaocima se nalazi knjiga širokog obuhvata i multidisciplinarnog određenja, u kojoj se autor pojavljuje u ulogama književnog istoričara, teoretičara, kritičara, priređivača, esejiste i pesnika, ne ometajući zabranjene tokove trajanja od Kosovskog boja do formiranja jedinstvene duhovne tvorevine kosovske legende i statusa njene savremene egzistencije. Suvajdžić sistematizuje, tematizuje i tumači dostupne i manje poznate raznovrsne istorijske izvore, koji su domaći, hrišćanski, turski, albanski, stari, letopisni, usputni…,“ rekao je Zlatković.

Jedan od najdražih tekstova samog autora u knjizi je, kako je sam naveo, tekst o Darinki Jevrić. 

„Koja je integritetom svog života potvrdila svoju poeziju. Pesma Dečanska zvona predstavljaju svakako antologijsku pesmu i bilo je važno da se ona nađe u knjizi“ – naveo je Suvajdžić. 

„Ključ od Kosova je jedna vrsta metafore, ona referira na knjigu Milosava Tešića Ključ od kuće. Milosav Tešić ima jedan važan ciklus svoje poezije, Metohija ex u knjizi Ključ od kuće. Ako krenemo od kraja ka početku, videćemo da se cela ta vertikala srpskog pesništva 20. veka, ne samo tematski, dodiruje sa kosovskom legendom čak i tamo gde ne bismo očekivali“, kazao je Suvajdžić, navodeći Milenu Marković, posebno izdvojivši njenu pesmu „Malena Banjska“.

„Koja je nesumnjivo antologijska pesma i nju možda nebismo očekivali od pesnikinje takvog poetičkog opredeljenja“, dodao je. 

„Meni je bilo važno da u koricama ove knjige ne samo da dam pregled, nego da pokušam da pokažem ono što mislim da je nesumnjiva činjenica, a to je da je ta kosovska legenda živa i životvorna. Ona je živa, životvorna, državotvorna i ona je uporišna tačka našeg bivstva“ – rekao je Suvajdžić.

Priznaje da ovo jesu krupne reči, ali ocenjuje i da se od godine Boja pa do danas „kosovska legenda obnavlja u vremenu, preinačava, menja svoja oblike, a suštini ostaje ista“.

Organizatori događaja su Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“ i Kulturni centar „Dragica Žarković“.

Pokrovitelj književne večeri je Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.