Koncert “Veče prijateljstva, pesme i igre” održan u Kosovskoj Mitrovici

Kulturno-umetničko društvo ”Kosovski božur” iz Kosovske Mitrovice u saradnji sa KUD-om “Mokra Gora” iz Zubinog Potoka i KUD-om “Zvečan” iz Zvečana, ...
Image

Koncert je osmišljen tako da se svojim najboljim koreografijama predstave publici i pokažu koliko je jaka veza između naših kulturno-umetniških društava, čuvara srpske tradicije i kulturne baštine Kosova i Metohije kroz pesmu, igru, druženje i zajednički nastup u sali Mitrovačkog dvora.

Praznik Mala Gospojina biće ubuduće dan kada će se tradicionalno od sada priređivati koncerti naših kulturno-umetničkih društava svake naredne godine.

Ova tri ansambla sa članovima od najmlađe igračke grupe, preko pripremnih do prvih ansambala predstavili su se večeras mitrovičkoj publici sa po tri koreografije i igrama sa Kosova i Metohije, juga Srbije i Makedonije.

KUD “Kosovski Božur” ovogodišnji je organizator zajedničkog koncerta “Veče prijateljstva, pesme i igre”, dok će kako je najavljeno, sledeće godine koncert organizovati KUD “Mokra Gora” u Zubinom Potoku.

“Ove godine smo nastupili bez naših prijatelja KUD-a 'Kopaonik' iz Leposavića, iz opravdanih razloga, oni su na dugo pripremanoj turneji i nastupaju u Meksiku. Svake sledeće godine će ovaj koncert biti potpuniji, ne samo njihovim, već i učešćem kulturno- umetničkih društava sa centralnog Kosmeta. Cilj nam je da se okupimo oko jedne ideje i jednog zadatka – da kulturno nasleđe i identitet srpskog naroda očuvamo pesmom, igrom i zajedništvom. Ova deca su naša budućnost, činimo sve da je što više novih članova kako bi obezbedili generacije igrača koje će da traju”, rekao je predsednik KUD-a ”Kosovski Božur” Nikola Milošević.

Inače, KUD ”Kosovski božur” večeras se predstavio igrama iz Crne Trave i Krive Reke, koreografije iz vlaškog kraja izveli su najmlađi i prvi ansambl KUD ”Zvečan” iz Zvečana, dok se KUD ”Mokra Gora” predstavio koreografijama iz Leskovca, Makedonije i Bosilegradskog Gradišta.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.