grad13:39, 11.05.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovska Mitrovica: Fakulteti Univerziteta u Prištini predstavili se budućim brucošimaPromocija deset fakulteta Univerziteta u Prištini, organizovana je danas na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici. Budućim brucošima prezentovano je sve ono što nudi ovdašnji univerzitet, a cilj održavanja događaja jeste da svršeni srednjoškolci nastave svoje obrazovanje baš u našem gradu.

kosovska-mitrovica-buducim-brucosima-predstavljeno-sve-ono-sto-nude-fakulteti-univerziteta-u-pristini

Foto: Radio Kontakt Plus

Prorektor za nastavu Univerziteta u Prištini, prof. dr Vladimir Boranijašević, kaže da su fakulteti želeli budućim studentima da se predstave na neposredan način.

„Na fakultetima našeg univerziteta postoji 101 akreditovan studijski program. Imamo konkurentne i moderne studijske programe. Nudimo studentima kvalitetan nastavni kadar. Smeštaj i ishrana u Studentskom centru su vrlo pristupačni“, dodaje prof. dr Boranijašević.

Dekanica Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, dr Tatjana Novaković, kaže da deo te ustanove uglavnom postaju đaci završnih godina gimnazija i medicinskih škola.

Ove godine, na pomenutom fakultetu budućim brucošima su na raspolaganju tri nova studijska programa, dodaje ona.

„Pratili smo tržište rada i odlučili da akreditujemo strukovne studije koje traju tri godine. Reč je o tri smera - strukovna medicinska sestra, strukovni fizioterapeut i zubni tehničar-protetičar. To su tri usmerenja koja su tražena na našem tržištu, taj profil zanimanja je vrlo interesantan, školovanje traje kraće nego akademske studije“,  objašnjava dr Novaković.

Na Medicinskom fakultetu ima 120 budžetskih mesta i to isključivo za studente opšte medicine, stomatologije i zdravstvene nege, otkriva naša sagovornica.

„Ostali će biti na samofinansiranju. Naš fakultet pruža zaista dosta mogućnosti - kvalitetno obrazovanje, praktičnu nastavu itd. Ovo je prilika da svoj život obogatite, da lepo živite, a da usput steknete znanje i što da ne, da nađete svog životnog partnera baš u našoj ustanovi“, poručuje dekanica Novaković.

Prijemni ispit na Medicinskom fakultetu najverovatnije će biti organizovan 29. juna, a u septembru će ukoliko bude slobodnih mesta, biti održan i drugi upisni rok.

Prodekan za nastavu na mitrovičkom Pravnom fakultetu, dr Jelena Belović, kaže da su prošle godine osnovne akademske studije dobile novu akreditaciju.

Ovogodišnja generacija brucoša na pomenutom fakultetu biće 62. po redu, naglašava ona.

„Paleta izbornih predmeta je obogaćena, a ono što čini suštinu Pravnog fakulteta, ti noseći predmeti ostali su isti. Upisujemo 70 studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a 80 njih će sami sebi platiti školarinu“, dodaje dr Balović.

Ko upiše Pravni fakultet, taj investira u svoju budućnost, tvrdi naša sagovornica.

„Sadašnji brusoši se mahom odlučuju za neke druge profile, ali ono što vekovima opstaje jeste pravnik kao zanimanje koje potrebno svakoj instituciji, ustanovi, preduzeću… Ništa ne može da funkcioniše bez pravnika. Naši studenti mogu sutra biti advokati, notari, beležnici, medijatori - lista zanimanja je zaista široka, potrebno je samo da odaberete ono što volite“, pojašnjava dr Balović.

Učenici koji su završili četvorogodišnje srednje škole, svoje prijave za upis na Pravni fakultet podneće najverovatnije krajem juna, a prijemni ispit će biti organizovan 1. ili 2. jula.

Budući brucoši polažu ddva prijemna testa - jedan iz srpskog jezika, a drugi iz istorije.

Tagovi: UniverzitetMitrovicaStudenti

Povezane vesti