grad17:41, 03.04.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu do daljegKrizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih korona virusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

kosovska-mitrovica-i-zvecan-do-daljeg

Radio Kontakt Plus

Odluka je, prema njegovim rečima, doneta na osnovu predloga epidemiologa, nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, a zbog pojave novih slučajeva inficiranih korona virusom u ovim opštinama, i u cilju zaštite građana.

“Imajući u vidu specifičan položaj naših opština, dužni smo da Zvečan i Severnu Mitrovicu proglasimo teritorijom koja je pod karantinom” - rekao je Rakić.

Odluka je stupila na snagu danas u 18h i važiće, prema Rakićevim rečima, do daljeg.

“Ova odluka znači da nijedan građanin ne može napustiti niti ući u ovo područje, osim u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdevanja najosnovnijim životnim namirnicama, prehrambenim proizvodima, lekovima i sl. kao i vršenja usluga ili aktivnosti koje su u vezi sa upravljanjem pandemijom” - rekao je Rakić.

Dalje je naveo, da je slobodno kretanje omogućeno rukovodstvu i osnovnom administrativnom osoblju iz sektora kao što su zdravstvo, bezbednost i administracija opštine, Krizni štab sa potrebnim službama.

Takođe, omogućeno je slobodno kretanje za ekonomske operatere u svrhu osiguranja lanca snabdevanja građana i institucija osnovnim sredstvima.

Rakić je podsetio da su zabranjeni skupovi u svim sredinama, privatnim i javnim, otvorenim i zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka za prevenciju i suzbijanje pandemije i gde je dopuštena socijalna distanca od 2m.

Građani se pozivaju da, kada izlaze u kupovinu, to ne bude u grupi od više od dve osobe i da se drži distanca socijalne udaljenosti od 2m.

“Verujemo i nadamo se da ćemo odgovornim ponašanjem uspeti da zaštitimo zdravlje naših građana, a pre svega njihove živote, ali u slučaju da bude potrebno, preduzeće se i druge mere u skladu sa situacijom i stanjem na terenu” - rekao je Rakić.

On je pozvao sve da “budemo jedinstveni i odgovorni kako bismo ovu situaciju prevazišli što pre, i sa najmanjim zdravstvenim posledicama po naše građane”.

“Osobe za koje se potvrdi da su pozitivne, biće upućene u Studentski centar u našem gradu, gde će biti pod stalnim stručnim medicinskim nadzorom. Naravno, za specifične slučajeve će se preduzimati dodatne mere” - naveo je Rakić. 

On je rekao da uprkos teškoćama i izazovima koje ova situacija može izazvati, moramo pokazati odgovornost i razumevanje, jer je to u cilju zaštite građana i javnog zdravlja.

Rakić je pozvao građane da poštuju ove mere i razmišljaju o opštem dobru, da misle jedni o drugima, kako bismo prevazišli ovu situaciju sa što manje posledica.

U slučaju sahrane, pogrebu mogu prisustvovati samo članovi uže porodice pokojnika i osobe koje obavljaju sahranu, napomenuo je Rakić.


Tagovi: ZvečanKorona virus