Kosovska Mitrovica: Novo masovno trovanje napuštenih pasa

U severnom delu Mitrovice sinoć je zabeleženo novo masovno trovanje napuštenih pasa, saopšteno je iz Udruženja za zaštitu životinja "Šapa".
Image

Od posledica otrova uginule su tri životinje, a veterinari se bore da isto toliko njih spasu, kazali su u Udruženju „Šapa“.

Otrov koji je naškodio životinjama pronađen je u blizini taksi stanice i Tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“, kao i na dečjem igralištu kod restorana „BB“.

U „Šapi“ su apelovali na sugrađane da ne izvode svoje kućne ljubimce u šetnju, kako ne bi došli u kontakt sa smrtonosnim supstancama.

Poručili su građanima Kosovske Mitrovice da “ne ugrožavaju životinje koje su prošle program, koje su socijalizovane i brane teritoriju na kojoj se nalaze”.

Upozorili su na to da je otrov koji je korišćen – opasan po zdravlje ljudi i životinja.

Udruženje „Šapa“ je u saopštenju navelo i da je tokom jučerašnjeg dana “na naše ulice pušteno petnaestak nepoznatih pasa”.

Podsetili su da je trovanje životinja krivično delo i pozvali “nadležne institucije da zaustave istovar novih pasa na teritoriju našeg grada i nađu odgovorne kojima je to postala praksa”.

„Šapa“ se, kako piše u saopštenju, bori da se broj napuštenih pasa na ulicama smanji i to na human način, a da oni psi koji su prisutni u gradu budu kastrirani, vakcinisani protiv besnila, zaraznih bolesti itd.

Poručili su da su “u rešavanju ovog problema potrebni saradnja i pomoć sa svih strana i na svim nivoima”.

Prethodno trovanje napuštenih životinja u Kosovskoj Mitrovici zabeleženo je 5. marta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.