Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Kosovska Mitrovica obeležava Dan prevremeno rođenih beba: Mali divovi a veliki borci!

Kosovska Mitrovica i ove godine se pridružila obeležavanju Međunarodnog dana prevremeno rođenih beba. Spomenik Knez Lazar osvetljen je ljubičastim svetlom - bojom svetla koja osvetljava inkubatore u ...
Image

Međunarodni dan prevremeno rođenih beba obeležava se svakog 17. novembra.  

U Srbiji se godišnje pre vremena rodi više od 4000 beba, dakle 11 beba svakoga dana, a neke od njih su na rođenju teške manje od 1000 grama. Iako je broj prevremenih porođaja veliki, u javnosti se veoma malo govori i zna o prevenciji prevremenih porođaja, o problemima i rizicima u razvoju prevremeno rođenih beba i teškoćama kroz koje prolaze njihove porodice – podsećaju iz Udruženje „Mali Div“ – jedinog nacionalnog udruženja koje se bavi ovom problematikom, čije aktivnosti obuhvataju teritoriju cele Srbije.

Radio Kontakt Plus podseća na svoju prošlogodišnju reportažu o mitrovčanki Jovani Vasić i njenoj prevremeno rođenoj ćerki Sofiji.

Izuzetno teški trenuci za nju su bili kada je, bez svoje bebe, izašla iz porodilišta. 

“Osećaj brige kako je ona, da li je nešto boli, bol zbog nemogućnosti da budemo sa njom, da je grlimo i bodrimo, da jednostavno budem pored nje, je pretežak“, kazala je ona. 

Mali div, Sofija, kući je stigla nakon 69 dana boravka u bolnici. Pored sreće, roditelji su osećali i veliki strah, jer je bila izuzetno mala, imala je svega 2.200 grama.

Ipak, njena poruka je bila da roditelji veruju u svoje male divove: 

„Jer su oni veliki borci i sve pobeđuju”. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.