Kosovska Mitrovica: Skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću

Na šetalištu u severnom delu Mitrovice organizovan je skup podrške uhapšenom bivšem pripadniku Kosovske policije, Slađanu Trajkoviću, koji se tereti za ...
Image

Današnjem skupu prisustvovali su članovi Trajkovićeve porodice, prijatelji i komšije.

Branilac Slađana Trajkovića, advokat Dejan A. Vasić, kazao je da su okupljeni želeli da “pruže podršku časnom čoveku i dobrom domaćinu”.

„Reč je o čoveku koji je vodio računa o jednakosti i pomagao da u naselju u kojem živi, u Bošnjačkoj mahali, ne dođe do sukoba između Albanaca i Srba. Lepo i u miru živeo je sa svojim komšijama, Albancima i Srbima. Svi oni su danas došli da mu pruže podršku, da sudu pre odlučivanja o nastavku mere pritvora pokažu da se radi o dobrom domaćinu koji nije zaslužio sve ovo što mu se dešava i što mu se stavlja na teret“, objasnio je Vasić.

Dodao je da se trenutno odlučuje o zahtevu Specijalnog tužilaštva da se produži pritvor Slađanu Trajkoviću.

„Ta odluka trebalo bi da bude doneta danas ili sutra. Insistirao sam na tome da se okupimo danas, kako bi prištinski sud koji donosi odluku video ovu sliku i odredio blažu meru Slađanu. Tražimo da se dozvoli Trajkoviću da dođe kući, kako bi se od kuće branio od lažnih optužbi koje mu se stavljaju na teret“, rekao je Vasić.

Foto: Radio Kontakt Plus

Advokat tvrdi da je njegov klijent “u vrlo složenom zdravstvenom stanju”, jer u pritvoru ne dobija adekvatnu terapiju iako ima nekoliko hroničnih bolesti.

„Zbog neadekvatnih uslova lečenja, njemu je stanje drastično pogoršano i smatram da je potrebno pod hitno da bude prebačen u KBC Kosovska Mitrovica, kako bi mu se ukazala neophodna pomoć“, naglasio je Vasić.

Potom obratila i Suzana – supruga Slađana Trajkovića, koja se zahvalila prijateljima i komšijama na podršci i pomoći.

Apelovala je na “KFOR i EULEX da brane interese Srba” i naglasila da je njen suprug nevin.

„Kurti da ispita kako je nakon provera 2013. godine, kad je Slađan integrisan u Kosovsku policiju, moguće da on bude ratni zločinac“, poručila je Trajković.

Foto: Radio Kontakt Plus

Kazala je da njen suprug Slađan “ima podršku svojih komšija Albanaca”, ali da “oni ne smeju da mu javno pruže podršku baš zbog Kurtijevog terora”.

Dodala je da je danas putem telefona razgovarala sa svojim suprugom i da joj je preneo da se ne oseća dobro.

„On uopšte nije upućen u to šta se dešava ovde. Slali smo mu tablete pre dve nedelje sa srpskom markicom, nisu to dozvolili. Prošle srede smo kupili tablete sa kosovskom markicom, ostavili na portirnici, ali mu ni te tablete nisu dali. Oni mu daju neke tablete, ali on od njih mršavi i nema apetit. Za 15 dana smršao je najmanje pet kilograma. Obratili smo se KFOR-u i EULEX-u, ali nas nisu saslušali“, pojasnila je Trajković.

Ćerka uhapšenog bivšeg policajca Slađana Trajkovića – Jelena, kazala je da njen otac u pritvoru nema pristup kantini i pravo na lečenje.

„Ne dozvoljavaju mu ni porodičnu sliku da ima. Njegove kolege su nam pružile podršku putem telefona, ali niko od njih nije smeo da se pojavi ovde, jer se plaše da ne budu uhapšeni kao moj otac“, dodala je.

Foto: Radio Kontakt Plus

Arafat Ljatifi, komšija i dugogodišnji prijatelj Slađana Trajkovića, smatra da on nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

„Poznajem Slađana 23 godine. Mislim da je na pravdi Boga optužen. Nevin je sto odsto“, naveo je Ljatifi.

Današnji skup je protekao mirno i bez incidenata, trajao je dvadesetak minuta i završen šetnjom od spomenika knezu Lazaru do glavnog mosta na Ibru.

Događaj je pratio veliki broj novinarskih ekipa.

Foto: Radio Kontakt Plus

Slađan Trajković uhapšen je 15. decembra pod sumnjom da je izvršio krivično delo „Ratni zločin“.

Njemu je par dana kasnije Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.