grad14:25, 25.12.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Novogodišnji bazar za Vuksana Zdravkovića u Kosovskoj MitroviciU Kosovskoj Mitrovici, održan je Novogodišnji bazar, na kojem su se prikupljala sredstva za lečenje Vuksana Zdravkovića iz Štrpca.

kosovska-mitrovica-u-toku-novogodisnji-bazar-za-vuksana-zdravkovica

Radio Kontakt Plus

Na štandovima se do 16 sati, mogu kupiti razne vrste poslastica, igračke, knjige, novogodišnji ukrasi i drugi proizvodi.

Najveću pažnju, privlači Deda Mraz, sa kojim fotografisanje, takođe ide u prilog za lečenje.

Dvogodišnji Vuksan Zdravković, boluje od spinalne mišićne atrofije tip 2 i za njega je do sada skupljeno nešto više od 5 miliona dinara, kaže za Radio Kontakt Plus, Vuksanova tetka, Andrijana Ristić.

Ona objašnjava da su donedavno očekivali da će Vuksan biti kandidat za primanje leka “Zolgensma” koji košta 2,4 milona dolara.

Međutim, na sugestiju lekara, da bi ovaj lek mogao da izazove kontraefekte, zato što Vuksan ima više od dve godine, odlučili su se za "Spinrazu" o trošku države.

“Postoji mogućnost delovanja ‘Spinraze’, pa će možda u sledećoj godini trebati manje, pa u sledećoj možda još manje. To ne možemo znati. Trenutno mu za prvu godinu i za sledeću treba po pet milona dinara. Mi skupljamo za vežbe koje su njemu potrebne. Dalje, za banjska lečenja, pomagala i ostale terapije koje idu uz ovaj lek, jer su uz korišćenje ovog leka neophodne te vežbe da bi ojačao mišiće i da bi mogao samostalno da se pokreće. Nadamo se da će 'Spinraza' imati efekta i da će u trećoj godini trebati manje ili možda uopšte.”

"Spinraza" je genska terapija poput "Zolgensme", s tim što se Zolgensma prima jednom, a Spinraza do kraja života. Ukoliko ovaj lek ima efekta, nastavlja se sa terapijom, ako ne, sa njom se prestaje.

Humanitarni bazar za Vuksana, planiran je za sutra i u Štrpcu, u 11 sati ispred Doma kulture.

Organizatori međutim, ne isključuju mogućnost, da se usled lošeg vremena, koje je za sutra najavljeno, bazar odloži.Tagovi: Humanitarna pomocMitrovica