grad10:55, 13.05.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Lidija Dimkovska u ponedeljak u AkvarijusuPrivatni kulturni centar „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, ugostiće u ponedeljak, 16. maja, Lidiju Dimkovsku, jednu od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih pisaca, dobitnicu Nagrade za književnost Evropske unije. 

lidija-dimkovska-u-ponedeljak-u-akvarijusu

Foto: PKC "Akvarijus"/Edit

Program je zakazan za 20 časova, a razgovor sa ovom autorkom realizuje se u okviru Festivala književnosti ZaNa II koji, u saradnji sa PКC „Akvarijus“ organizuje Fondacija „Demetra“, a podržava UNMIК.

Ulaz je slobodan.

Lidija Dimkovska severnomakedonska je pesnikinja, prozaista, esejista, teoretičar književnosti i prevodilac. 

Rođena je 11. avgusta 1971. godine u Skoplju. 

Završila je Filološki fakultet u Skoplju u grupi za Opštu i komparativnu književnost, a doktorirala je na temi rumunska književnost na Filološkom fakultetu u Bukureštu (Rumunija), gde je radila kao predavač makedonskog jezika. Trenutno živi u Ljubljani.

Objavila je šest zbirki pesama, tri romana, dnevnik i zbirku kratkih priča. Na srpski su prevedeni romani „Skrivena kamera“ i „Rezervni život“. 

Dominantne teme u stvaralaštvu Lidije Dimkovske su život žena na području Balkana i Evrope, ali i migracije i egzil. 

Dobitnica je više domaćih i međunarodnih priznanja, između ostalih i Nagrade za književnost Evropske unije, za roman „Rezervni život“ 2013. godine. 

Njene knjige prevedene su na petnaest jezika. 

Učestvovala je na književnim festivalima i književnim rezidencijama širom sveta.
Tagovi: KulturaMitrovica

Povezane vesti