Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Milićević: Svojevrsno targetiranje pojedinca koje može voditi ka ugrožavanju fizičke bezbednosti

Tribina - na kojoj je danas u Kosovskoj Mitrovici trebalo da učestvuje više lidera opozicije iz Beograda - otkazana je tokom jučerašnjeg dana. Poverenik Pokreta za odbranu KiM, ...
Image

Na planirani događaj su bili pozvani prof. Miloš Кović, Boško Obradović, lider pokreta Dveri, Miloš Jovanović iz Novog DSS-a, lider udruženja građana „Čuvari Srbije 1244“ Jovana Stojković, prof. Dejan Mirović, Milica Đurđević Stamenkovski iz stranke Zavetnici i Borislav Antonijević.

Poverenik Pokreta za odbranu KiM, Nebojša Jović, koji je za javnost i najavio ovaj skup, naglasio je da se ne radi o protestu niti stranačkoj aktivnosti, već prilici da građani i predstavnici srpske opozicije razgovaraju o aktuelnoj situaciji i temama koje se tiču „budućnosti, egzistencije i bezbednosti“. Neka od pitanja na koja je trebalo da se odgovori na skupu, kako je najavljeno, bila su – kako da KiM ostane Srbija; kako da Vučić ode sa vlasti i krivično odgovara za veleizdaju; kako sprečiti da se neki novi „Vučić“ nakon Vučića pojavi?

Skup je, prema Jovićevoj najavi – trebalo da se održi kod nekadašnje kafane „Sidro“, odnosno u prostoriji kod škole „Anglia“, u Kosovskoj Mitrovici. 

Sinoć je, međutim, Jović u svojoj objavi na Fejsbuku naveo da je skup otkazan, precizirajući da je trebalo da se održi u Centru građanske energije – CEC. 

Kao „razlog“ otkazivanja naveo je ime i prezime direktora NVO „Aktiv“, Miodraga Milićevića, objavivši i njegovu fotografiju. 

Tvrdi da je „jedna poruka donatora“ – „glavni razlog odlaganja, to jest, zabrane korišćenja predviđene prostorije“, iznevši tako niz optužbi na račun Milićevića. 

Na ove optužbe, danas je saopštenjem reagovao upravo direktor NVO „Aktiv“, Miodrag Milićević, nazvavši ih „neosnovanim“.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Povodom zlonamernih i uvredljivih tvrdnji iznetih od strane Nebojše Jovića, objavljenih na njegovom ličnom Facebook profilu, čiji je sadržaj objavljen i na pojedinim portalima, a u vezi sa najavljenom tribinom Pokreta za odbranu KiM, NVO Aktiv saopštava da ni na koji način nije povezan sa otkazivanjem najavljenog događaja.

Štaviše, naivno bi bilo poverovati da jedna lokalna nevladina organizacija ima izvršna ovlašćenja ili pak mandat da odobrava ili zabranjuje političke skupove, ili bilo koje događaje javnog karaktera. U tom smislu ovakve prozivke, ciljano usmerene prema našoj organizaciji su, pre svega, u službi maskiranja stvarnih razloga otkazivanja pomenute tribine.

Ne ulazeći u detalje niti motive objavljenog saopštenja, ne može se naći opravdanje za etiketiranje organizacije i pojedinaca iz NVO Aktiv koji se od svog osnivanja u svim prilikama zalagao za otvoren i inkluzivni dijalog, ne samo na severu već i šire. Stoga ne krijemo razočaranje ovakvim postupkom i javnim prozivkama koje u svakom smislu prevazilaze granicu elementarne pristojnosti. Istovremeno, upozoravamo da je ovo svojevrsno targetiranje pojedinca koje može voditi ka ugrožavanju fizičke bezbednosti.

Jasno je da je ovakva retorika u velikoj meri svojstvena obračunu između političkih neistomišljenika u kome NVO Aktiv, ali ni Miodrag Milićević nikada nisu bili niti će biti deo takvog miljea. Posebno naglašavamo da NVO Aktiv nikada nije, niti će podržavati bilo kakve političke skupove i trudiće se da fokus i energiju zadrži na temama od šireg društvenog interesa.

Bez želje za bilo kakvom daljom javnom raspravom na ovu temu, pominjanje organizacije i njenog izvršnog direktora u krajnje negativnom i tabloidnom kontekstu je u najmanju ruku degutantno i biće predmet dalje procene pravnih savetnika Aktiva o eventualnim daljim koracima u cilju zaštite integriteta organizacije i ličnosti“, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.