grad11:45, 11.05.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Mitrovica: Akcija povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krviU akciji dobrovoljnog davanja krvi u Kosovskoj Mitrovici, organizovanoj povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava danas, krv je dalo 59 lica.

mitrovacki-dvor-akcija-povodom-nacionalnog-dana-dobrovoljnih-davalaca-krvi

Radio Kontakt Plus

Saša Nikolić, sekretar Crvenog Krsta Kosovska Mitrovica kaže za Radio Kontakt Plus da se akciji ukupno odazvalo 62 građana, ali da troje nije moglo da da krv zbog niskog hemoglobina. 

Nikolić je izrazio zadovoljstvo današnjim odzivom građana, istakavši da su uglavnom u pitanju redovni davaoci.

“Odziv je bio izuzetno dobar, zadovoljni smo. Kosovska Mitrovica ima solidnu bazu dobrovoljnih, višestrukih davalaca krvi”, rekao je Nikolić.

Dr Mirjana Vukadinović, magistar transfuziologije, kaže da se krv se daje na principu dobrovoljnosti, anonimnosti, humanosti i altruizma.

„Davanjem krvi, nekome ćete spasiti život. Naši davaoci nesebično dolaze i po pozivu, kada je potrebno nekome spasiti život ili obaviti važnu hirušku intervenciju. Mi imamo dosta dobre rezerve, jer organizujemo akcije kako ovde u Mitrovici, tako i u Leposaviću i Zubinom Potoku. Najpotrebnije su negativne krvne grupe“, dodaje dr Vukadinović.

Dragutin Vukomanović danas je po 47. put dobrovoljno dao krv.

„Radim to kako bih pomogao ljudima“, dodaje on.

Darko Vuletić poziva sve humane ljude da dođu i pomognu.

„Danas sam po 20. put dao krv, a razlog za to je jednostavan - kako bih nekome spasio život, jer ova boca krvi nekom znači mnogo“, dodaje Vuletić.

U današnjoj akciji učestvovao je i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, koji je izrazio zadovoljstvo dobrim odzivom građana.

On je istakao, da Kosovska Mitrovica već nekoliko dana beleži pad broja novozaraženih korona virusom.

„To je jasan pokazatelj da su sve mere preduzete u prethodnom periodu opravdane i polako krećemo sa ublažavanjem nekih mera kako bi se život vratio u normalu“, rekao je Spirić.

Podsetivši da je Zelena pijaca ponovo otvorena proteklog vikenda, Spirić je još jednom apelovao na građane da se i dalje pridržavaju saveta struke i drže socijalnu distancu.

On je ujedno najavio realizaciju infrastrukturnih projekata, kako na polju uređenja grada, tako i na rešavanju stambenog pitanja građana.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi organizovao je Crveni krst, u saradnji sa KBC Kosovska Mitrovica i lokalnom samoupravom.Tagovi: MitrovicaKosovoCrveni krstKBC