grad14:25, 20.06.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Mitrovački festival kulture: Da oplemenimo naš grad i istinske poklonike prave umetnostiNastupom izvođača Slavka Banjca i Danice Krstić uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a, večeras u 20.00 časova kod spomenika knezu Lazaru počinje Mitrovački festival kulture.

mitrovacki-festival-kulture-oplemenimo-nas-grad-i-istinske-poklonike-prave-umetnosti

Kontakt Plus radio

Pored večerašnjeg koncerta, u okviru Mitrovačkog festivala kulture predviđene su i brojne tradicionalne kulturno-umetničke aktivnosti: likovna kolonija "Mladen Popović", pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović" i folklorni sabor.

Pomenute manifestacije okupiće kulturno-umetnička društva, pesnike i slikare sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije i regiona.

„Uz saglasnost i jednoglasnu odluku i upravnog i organizacionog odbora, odlučili smo se da Mitrovica dobije festival kulture baš u susret Vidovdanu. To je ono što će, nadam se, ostati tradicija na ovim prostorima i to je podjednaka radost za sve nas ako budemo i nakon ovog festivala uspeli da brojnim događajima oplemenimo ne samo Kosovsku Mitrovicu, nego sve one koji su istinski poklonici prave umetnosti“, rekao je na konferenciji za medije v. d. direktora Kulturnog centra "Dragica Žarković", Milan Mihajlović.

Najavio je da je drugi dan festivala, 21. jun, rezervisan za tradicionalnu likovnu koloniju "Mladen Popović", na kojoj će učestvovati dvadesetak slikara iz zemlje i regiona.

Takođe, biće otvorena i izložba pod nazivom "Omaž Mladenu Popoviću". 

Narednog dana, 22. juna, u porti crkve Svetog Dimitrija, u 19.00 časova, biće organizovani pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović", gde će učešće uzeti brojni pesnici sa područja centralne Srbije, Crne Gore i Kosova i Metohije.

U četvrtak, 23. juna, ovdašnju publiku očekuje još jedan koncert koji će biti održan u sali Mitrovačkog dvora, gde će od 20.00 časova nastupiti pijanista Nikola Rackov i vokalni solisti Snežana Berić - Ekstra Nena i Oliver Njego. 

„Ovaj koncert je pod nazivom ’Prijatelji zauvek’. Naravno, uz sve ono što oni umeju, biće to oplemenjeno i našim snagama, mislim pre svega na Jelenu Spirić, profesora solo pevanja u Muzičkoj školi 'Miodrag Vasiljević'. Naravno, biće tu i pesnici koji će biti zadržani od nas organizatora, jer su Nikola Rackov i Oliver Njego zahtevali da bude malo i pesničkog miljea. Verovatno će to biti pokriveno nekom muzičkom podlogom, ali neka ostane to tajna za publiku koja će, nadam se, ispuniti veliku salu Mitrovačkog dvora do poslednjeg mesta“, dodao je Mihajlović.

Folklorni deo festivala predviđen je za 25. jun, kada će od hrama Svetog Dimitrija kulturno-umetnička društva prodefilovati ulicama grada, nakon čega će uslediti revijalni koncert.

„Svi učesnici će biti na jednom mestu u 18.00 časova kod spomenika knezu Lazaru, gde će se održati revijalni koncert na kojem će učestvovati sva kulturno-umetnička društva sa Kosova i Metohije, što je novina“, najavljuje predsednik KUD-a "Kosovski božur", Nikola Milošević.

Poslednjeg dana festivala, 26. juna u 17.30 biće otvorena zajednička izložba učesnika likovne kolonije "Mladen Popović".

Potom će, u 19.00 časova uslediti folklorna smotra na kojoj će učestvovati kulturno-umetnička društva iz Crne Gore i centralne Srbije, dok će dva KUD-a sa Kosova i Metohije nastupati u revijalnom delu koncerta.

Gosti ovog koncerta biće Ansambl "Venac" i pevačka grupa "Rašanke". 

Program festivala zatvara se iste večeri, proglašenjem pobednika folklorne sekcije i uručenjem povelja, nagrada i zahvalnica.

Organizator ove dvadeset i osme manifestacije je Kulturni centar "Dragica Žarković", pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, koji je za ovaj događaj izdvojio 2,5 miliona dinara.

Podsećajući da će 25. juna biti održan i Vidovdanski moto skup, predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, naveo je da je lokalna samouprava vodila računa da u danima festivala kulture budu zastupljeni svi žanrovi.

„Zasigurno je pred nama jedno toplo i vrelo leto kada govorimo o kulturnim dešavanjima, jer Kosovska Mitrovica, kao središte okupljanja srpskog naroda na KiM, mora više nego ikada da da svoj doprinos. Na svima nama je da pre svega ulažemo u one najvrednije i prave vrednosti, a to jeste naš identitet i postojanost“, poručio je Spirić. 
Tagovi: KulturaMitrovica

Povezane vesti