Mitrovica: Održana tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas. Tim povodom Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici organizovala je tribinu o seksualnom i sajber nasilju, u kojoj su učestvovale ...
Image

Uvodna reč pripala je učenicama mitrovičke Gimnazije, koje su pripremile prezentaciju o pojmovima nasilja nad ženama.

Na temu seksualnog nasilja govorila je doktorka Milunović, a jedna od ključnih reči tokom njenog izlaganja bila je odgovornost.

Ciljala je na odgovornost svakog pojedinca u društvu, prosvetnih radnika, škole, zdravstvenih radnika i roditelja, kada je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama.

Dr Milunović je skrenula pažnju na važnost poznavanja termina kao što su polna i emocionalna zrelost, zaštita i prevencija.

Spomenula je da je Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi kada su u pitanju maloletničke trudnoće.

Rizici ranog stupanja u seksualne odnose su maloletničke trudnoće, polno prenosive bolesti i psihološke traume, kazala je doktorka Milunović.

Dodala je da je potrebno razgovarati sa decom pre perioda adolescencije, jer je tako, prema njenim rečima, moguće izbeći traume i psihološke posledice izazvane seksualnim nasiljem i zlostavljanjem.

Naglasila je da je u slučaju nasilja bitno javiti se odmah prvoj zdravstvenoj ustanovi koja će žrtvi pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

Istakla je da je nažalost ovaj slučaj redak i da se žrtve mnogo kasnije javljaju i traže pomoć.

„Svi domovi zdravlja imaju lekare koji će da reaguju i pruže vam medicinsku pomoć. Ono što je bitno kada dođe do nasilja jeste da se javite što pre, odnosno odmah. A zašto odmah – zato što ostaju telesni dokazi na telu, što je jako važno“, rekla je dr Milunović.

Dodala je da je izveštaj lekara o povredama žrtve jedini validan dokaz na sudu.

Jedan od problema je to što osobe nekada nisu ni svesne da su bile žrtva seksualnog nasilja i zlostavljanja.

„Oblici seksualnog nasilja su nezaštićeni seksualni odnosi, prisilni seksualni odnosi, uvrede i degradirajuće psovke“, objasnila je doktorka.

Poručila je da je bitno reagovati i zatražiti pomoć ukoliko ste vi ili neko drugi žrva nasilja.

Foto: Radio Kontakt Plus

Psihološkinja Jelena Minić osvrnula se na ključne termine kada su u pitanju sajber i seksualno nasilje.

Vežbu „semafor“ koja se koristi u psihologiji savetovala je učenicima, a ona se odnosi na promišljanje o odlukama i ponašanju, kao i o njihovim posledicama.

Istakla je postojanje raznih vrste nasilja na svim nivoima i važnost njihovog prepoznavanja i napomenula da „nasilje i dalje postoji, gde god se osvrnemo tu je, ako ne fizičko onda verbalno nasilje, koje se najčešće ne računa kao nasilje, a kojem smo često izloženi ili smo i sami nasilnici“.

Kao ključan termin izdvojila je zrelost.

„Zrelost nije događaj, to je proces. Dok ne postanete zreli proći će godine. Opet vas pozivam da dok ne stignete do tog nivoa da možete da kažete ‘zreo sam, spreman sam’ – da potražite podršku u odraslima koji su svuda oko vas“, poručila je psihološkinja.

Psihološke posledice seksualnog i bilo kog oblika nasilja jesu brojne, a u njih spadaju nesigurnost, opadanje samopouzdanja i samopoštovanja, povlačenje u sebe.

Ovo su prema rečima psihološkinje Minić, preduslovi za razvijanje brojnih psihopatoloških problema i poremećaja.

Savetovala je da zatražite stručnu pomoć ukoliko primetite ove znake i povežete ih sa nekim događajem ili osobom, nezavisno od toga da li je u pitanju virtuelni ili stvarni svet.

Kao zaštitu od sajber nasilja preporučila je da se određeni sadržaji koji nisu za javnost ne dele na društvenim mrežama i sa drugim osobama.

Kao važnu stvar navodela je i individualni ugao gledanja i to da svako ima pravo na dostojanstven život, pravo da bude različit, da bude drugačiji.

„Važno je da jačamo empatiju, saosećanje prema drugim ljudima i da pokušamo da razumemo kako je drugim ljudima u njihovim cipelama“, poručila je psihološkinja Jelena Minić.

U hodniku mitrovičke Gimnazije izložene su fotografije koje nose naziv „Nevidljivo nasilje – ne veruj odmah svojim očima“.

Na licu mesta možete preuzeti QR kod za „skidanje“ mobilne aplikacije „ARTIVIVE“, pa pomenute fotografije možete pogledati i nekim drugim očima.

Današnjoj tribini koja je organizovana u sklopu obeležavanja Dana škole, prisustvovali su učenici svih razreda, ukupno njih 250.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.