grad15:24, 29.03.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Mitrovica: Vikendom zabranjeno kretanje od 15 do 5 časova, nastavljena distribucija pomoći najugroženijimaOpštinski štab za vanredne situacije u Kosovskoj Mitrovici, uveo je od danas mere zabrane koje se odnose na kretanje građana vikendom u periodu od 15 do 05 časova, dok će ostalim danima zabrana kretanja biti u terminu od 17 do 5 sati. Nastavljena je isporuka pomoći socijalno-ugroženim licima i penzionerima. Na 13 lokacija u gradu postavljeni su bidoni sa dezinfekcionim sredstvima.

mitrovica-vikendom-zabranjeno-kretanje-od-15-do-5-casova-nastavljena-distribucija-pomoci-najugrozenijima

Radio Kontakt Plus

Iz Kriznog štaba apeluju na sve sugrađane, koji su bili u inostranstvu ili su bili u kontaktu za osobama kod kojih je potvrđeno postojanje virusa KOVID 19, da se strogo pridržavaju mera kućne samoizolacije u cilju sprečavanja širenja zaraze i zaštite svog i zdravlja svojih najbližih.

Takođe, zabranjuju se okupljanja i boravak na javnim površinama (igralištima i parkovima) na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica.

Na građane se apeluje i da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova, a da prilikom izlaska obavezno nose zaštitne maske i rukavice, održavaju ličnu higijenu, uz što češće pranje ruku i drže rastojanje od 1-2 metra prilikom susreta sa drugim osobama na ulicama.

Ukoliko kapacitet smeštaja predviđenog za prijem obolelih od virusa KOVID 19 u Zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica bude nedovoljan, u saradnji sa Studentskim centrom u Kosovskoj Mitrovici i nakon izvršenih pregleda od strane nadležnih iz Zavoda za javno zdravlje, obezbeđen je dodatni smeštaj - karantin za obolele sa lakšim simptomima - u studenskom domu br. 2 sa 80 ležajeva, u studenskom domu br. 5  sa 100 ležajeva i u studentskom domu br. 6 sa 160 ležajeva, navedeno je u saopštenju dostavljenom Kontakt Plus radiju.

Krizni štab podseća da su na 13 lokacija u gradu postavljeni bidoni za distribuciju dezinfekcionih sredstava od strane JKP Standard u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, te da će se distribucija tečnosti vršiti od 13 do 15 časova svakog dana.

Obavezu točenja dezinfekcionih sredstava preuzimaju isključivo lica koja su zadužila pumpe u ime Skupštine stanara.

Takođe, danas je nastavljena akcija distribucije ranije obezbeđenih paketa sa prehrambenim proizvodima penzionerima sa primanjima manjim od 15.000,00 dinara. 

Podeljeno je i 525 higijenskih paketa socijalno ugroženim licima, koje je donirao UNICEF.

Iz Kriznog štaba pozivaju sve starije građane, koji nemaju rodbinu ili nisu u mogućnosti da na drugi način nabave osnovne životne namirnice, da mogu svakoga dana u periodu od 8 do 16.30 časova podneti zahtev za pružanje pomoći oko nabavke i dostave životnih namirnica, pozivom na sledeće brojeve telefona kol centra:

-    028 / 421 - 140  i 028 / 421 - 141
-    064 / 852 - 37 - 15 za Viber poziv za gluva i nagluva lica.

Iz Štaba za vanredne situacije navode da su sve prehrambene prodavnice uredno snadbevene prehrambenim proizvodima, kao i da se poštuju se zaključci o dozvoljenoj količini za prodaju, a cene osnovnih životnih namirnica su nepromenjene. 

Opštinskom Štabu za vanredne situacije  prijavilo se troje novih volontera i sada ih je ukupno 156, i uredno se odazivaju na svaki poziv za pružanje pomoći.  

U poslednja 24 sata, kol - centru se javilo 13 lica sa zahtevom za preuzimanje i dostavljanje lekova i dva lica sa zahtevom za nabavku i dostavu prehrambenih proizvoda.    

Timovi volontera radiće i tokom naredne nedelje i vršiće distribuciju paketa pomoći penzionerima i najugroženijim porodicama sa teritorije opštine Kosovska Mitrovica, navedeno je u saopštenju opštinskog Štaba za vanredne situacije.Tagovi: Korona virus