Obeležen Dan Filozofskog fakulteta

Svečanom akademijom obeležen je Dan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Image

Ova najstarija visokoškolska ustanova na KiM proslavlja 62 godine postojanja i rada.

Dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr Zvezdan Arsić, podsetio je na istorijat ovog fakulteta i ukazao da je misija i vizija ove ustanove da bude stožer u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda, naučne misli i obrazovanja kadrova u okviru društveno-humanističkih i filoloških nauka na prostoru KiM, a i šire.

“U narednom periodu, fakultet će posebnu pažnju posvetiti očuvanju i daljem razvoju nacionalnih, kulturnih, obrazovnih, naučnih, humanističkih, multikulturalnih i demokratskih vrednosti našeg društva i savremenog sveta podizanjem kvaliteta nastavno-naučnog i naučno-istraživačkog rada u skladu sa savremenim akademskim standardima, potrebama društva i potencijalima kojima raspolaže. Osavremenjavanju postojećih i kreiranju novih studijskih programa i različitih oblika stručnog usavršavanja. Intenzivnijem uključivanju nastavnika i saradnika i studenata u naučno-istraživački rad, međunarodne razmene, kao i jačanju nastavničkih i naučnih kompetencija. Obezbeđivanju povoljnijih materijalno-tehničkih i organizacionih uslova za nastavni i naučno-istraživački rad. Vannastavne i kulturne aktivnosti, kao i popunjavanju bibliotečkog fonda”, poručio je prof. dr Arsić. 

Danas su ujedno istaknutim studentima sa svih deset odseka Filozofskog fakulteta uručene zahvalnice i simboličan novčani iznos.

Nagrađeni studenti su: Dragana Maksović – srpski jezik i književnost, Milica Pešić – srpska književnost i jezik, Milica Đurinac – engleski jezik i književnost, Anđela Nedeljković – ruski jezik i književnost, Jovana Simić – psihologija, Mitar Galjak – pedagogija, Aleksandar Kovačević – istorija, Bojana Midžović – sociologija, Marija Bjekić – istorija umetnosti i Miloš Knežević – filozofija.

U ime nagrađenih obratila se Milica Pešić, studentkinja na Katedri za srpsku književnost i jezik:

“Ova nagrada za nas nikako nije krajnji ideal, nego je samo jedan podstrek da u kasnijem školovanju i profesionalnom usavršavanju svakog dana napredujemo tako što ćemo širiti svoje vidike i tako što ćemo pomerati svoje granice i ambicije”, poručila je ova studentkinja. 

Filozofski fakultet osnovan je 1960. godine u Prištini kada je konstituisana uprava Fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.