Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Obeležen Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice u II svetskom ratu

Polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležje palim borcima i rudarima na Partizanskom brdu, kao i izložbom fotografija u Gradskom muzeju, obeležena je 78. godišnjica oslobođenja Kosovske ...
Image

Vence su položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Dušica Nikolić i predsednik SUBNOR-a, Slobodan Bogićević. 

Predsednik SUBNOR-a, Slobodan Bogićević, podsetio je na to da je tokom četvorogodišnje borbe u II svetskom ratu (1941-1944), Kosovska Mitrovica sa okolinom imala 1.074 pala borca.

„Ovaj dan opominje na strahote Drugog svetskog rata. Ovo je prilika da odamo počast hrabrosti svima koji su se suprotstavili nacizmu, posebno onima koji su u toj borbi za slobodu ugradili svoje živote. Obavezni smo da mlade generacije podsećamo da su države i narodi dužni da čine sve kako ne bi došlo do novih ratova. Ideal slobode kao univerzalne kategorije je danas temelj razvoja svakog društva“, poručio je Bogićević.

Obeležavanje godišnjice oslobođenja grada nastavljeno je u Gradskom muzeju izložbom fotografija i eksponata koji svedoče o periodu okupacije Kosovske Mitrovice tokom Drugog svetskog rata.

U slobodu grada koji je u novijoj istoriji pretrpeo žrtve i stradanja ugrađeni su životi generacija. Istorija je ta od koje treba da učimo i način na koji da stvaramo budućnost, naveo je istoričar Slaviša Vlašković.

“Borba protiv fašizma trajno je utkana u temelje srpske države, naročito srpskog društva, a istorija nas uči da će tako i ostati, jer ako ne znamo svoju prošlost, nećemo znati ni svoju budućnost. Čitavo naše društvo je u obavezi da, naročito ove naše mlađe generacije, obavežemo i opominjemo na ovakve događaje kako se ne bi u budućnosti ponavljali”, podvukao je Vlašković.

U prisustvu zvaničnika, priređen je i kratak muzički program.

Kosovska Mitrovica ujedno obeležava i Dan opštine, a tim povodom u toku je svečana akademija u Mitrovačkom dvoru.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.