Objavljen snimak navodnih trovača pasa u Mitrovici, policija radi na identifikaciji

Fejsbuk stranica iz Južne Mitrovice „Jepi zë“ objavila je snimak sinoć sa nadzornih kamera iz Severne Mitrovice za koji se tvrdi da prikazuje trovače pasa u severnom delu.
Image

Sinoćni prizor na glavnom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici zgrozio je one koji ne odobravaju nasilje.

Četiri psa, bez znakova života, poređana su bila jedan do drugog uz ivicu asfalta. Oni su otrovani i izdahnuli su u najvećim mukama.

Više građana je posvedočilo da su dve osobe psima bacale viršle nakon čega su psi uginuli, a policijski službenici koje su se tamo zatekli, saopštili su da će slučaj biti otvoren.

Pronađena je i kesa sa preostalom viršlom.

U međuvremenu na „Jepi zë“ pojavio se snimak sa nadzornih kamera koji prikazuje dva mladića, od kojih jedan nosi kesu i prolazi pored kamere, a drugi se nakratko zagleda u nešto na dole, iza ograde, da bi nekoliko sekundi kasnije se odatle pojavio pas. Potom se mladić koji je nosio kesu nakratko ponovo pojavio u vidokrugu kamere, i dalje noseći kesu. Inače, na ovoj stranici, u opisu videa, tvrdi se da se radi o ekskluzivnom snimku osoba koja su hranom sinoć otrovala pse.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje da je policija došla u posed ovog snimka nadzornih kamera, ali jeste potvrdio da ga je policija već videla i da je istraga u toku.

„Pre svega se sada radi na tome da identifikujemo osobe koje se nalaze na snimku“, kazao je Eljšani.

Na pitanje da li policija poseduje snimke sa nadzornih kamera objekata u Severnoj Mitrovici koja pokrivaju mesta dosadašnjeg trovanja pasa, Eljšani nije dao konkretan odgovor, ali je potvrdio da je taj deo takođe uključen u istragu.

Zamenik komandira policije upozorio je na to da se radi ne samo o trovanju životnja, već takođe i o povećanom riziku po javno zdravlje i bezbednost ljudi, s obzirom na to da otrov ubija i ljude, a da se upravo on rastura u prostorima u kojima ljudi žive i kreću se. U posebnom riziku su deca.

Šetalište u Kosovskoj Mitrovici je najomiljenije mesto za decu i njihove roditelje, kao i mlade, uz igrališta oko škola, gde je otrovan i najveći broj pasa.

U Kosovskoj Mitrovici od 3. marta traje neprekidno, gotovo svakodnevno trovanje životinja, većinom pasa. Prema podacima Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“, u ovom periodu stradalo je preko 100 pasa. Truju se i vlasnički psi, kao i psi sa ulica, koji su svi prošli program sterilizacije i vakcinacije, i odomaćili su se u svojim kvartovima sa ljudima koji su brinuli o njima, uz udruženje „Šapa“.

Usled toga, građani Kosovske Mitrovice neretko na svojim ulicama zatiču beživotna tela uginulih pasa, što gledaju i deca. Tako je bilo i sinoć.

Sa trovanjem se nastavlja i nakon nezapamćenog talasa nasilja koji je zadesio Srbiju, uz dva masovna ubistva dece u Srbiji sa 18 ubijenih, 20-ak ranjenih, femicid, vršnjačko nasilje i druga ubistva.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.