grad18:08 | 10.12.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Odbornici SO Severna Mitrovica podržali inicijativu SL za napuštanje kosovskih institucijaNa današnjoj, dvadesetoj redovnoj sednici SO Severna Mitrovica, doneti su zaključci, kao reagovanje na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini protiv Ivana Todosijevića, nekadašnjeg ministra administracije lokalne samouprave u kosovskoj Vladi, predstavljen je izveštaj komandira policijske stanice Severna Mitrovica za prvih 11 meseci ove godine, dok se o usvajanju opštinskog akcionog plana za energetsku efikasnost koje je bilo predviđeno za danas, nije raspravljalo, zbog novih informacija vezanih za investiranje planiranog projekta kroz akcioni plan.

odbornici-so-severna-mitrovica-podrzali-inicijativu-sl-za-napustanje-kosovskih-institucija

Radio Kontakt Plus

Takođe, na današnjoj sednici predstavnici Udruženja “Šapa” upozorili su na opasnost od otrova kojim se psi učestalo truju, a kojima je izložena prvenstveno mlađa populacija.

SO Severna Mitrovica osudila presudu protiv Ivana Todosijevića

Na inicijativu odbornika Nemanje Biševca, ispred Srpske liste, usvojeni su zaključci kojima se osuđuje odluka Osnovnog suda u Prištini protiv Ivana Todosijevića:

1. Skupština opštine Severna Mitrovica osuđuje prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini protiv gospodina Ivana Todosijevića, za podsticanje na nacionalnu, versku i rasnu netrpeljivost, zato što ovakva presuda otvara prostor za dalju etničku diskriminaciju. Pravo i pravda važe za sve osim za Srbe na prostoru Kosova i Metohije.

2. Skupština opštine Severna Mitrovica podržava predlog „Srpske liste“ da se napuste sve privremene kosovske institucije od centralnog do lokalnog nivoa.

3. Ova odluka nije pravna, nego politička, i ovakve odluke ne vode do pomirenja i stabilizacije kojima svi težimo.

4. Skupština opštine Severna Mitrovica poziva sve međunarodne organizacije da se u skladu sa svojim nadležnostima oglase povodom ove presude i preduzmu određene mere.


Skupština je sa 16 glasova “za” podržala ove predloge.

Takođe, odbornici Srpske liste pozvali su predstavnike međunarodnih organizacija da se u skladu sa svojim nadležnostima oglase povodom ove presude i preduzmu određene mere.

KP: Smanjen broj krivičnih dela u Severnoj Mitrovici

Komandir policijske stanice Severna Mitrovica, Đorđe Karamarković, predstavljajući jedanaestomesečni izveštaj rekao je da je broj registrovanih slučajeveva kriminalnih dela u padu.

"U toku prvih 11 meseci ove godine, u policijskoj stanici Severna Mitrovica, registrovana su 245 slučajeva od kojih je 219 krivičnih dela. U istom periodu prošle godine, registrovano je 346 od kojih su 340 krivična, što je smanjenje krivičnih dela za 33%,“ rekao je Karamarković.

On je naglasio da je rad na rasvetljavanju krivičnih dela, u odnosu na isti period prošle godine, povećan za 1.5% tako da je procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem u  ovoj godini 66,2% dok je u istom periodu prošle godine taj iznos bio 63,7%. 

Kako je dodao, u svim oblicima kriminalnih aktivnosti zabeležen je smanjen procenat pa tako na primer za krivično delo “Nanošenje telesnih povreda“ u prošloj godini smo zabeležena su 44, a ove godine 30 slučajeva. Takođe u ovoj godini su registrovana 43 slučaja krađe, dok je tokom prošle godine zabeleženo 66 slučajeva što predstavlja smanjenje za 34,8%, rekao je Karamarković.

Udruženje “Šapa” upozorilo da je grad prekriven otrovima

Na današnjoj sednici, ispred Udruženja “Šapa” odbornicima se obratila Vesna Generalović, povodom učestalog ubijanja i trovanja pasa lutalica u užem jezgru grada, čime se, kako je navela, ozbiljno ugrožava zdravlje mlađe populacije, a prvenstveno dece.

Ona je istakla da u poslednja dva meseca od posledica trovanja stradalo preko 40 pasa. Ona je istakla da Kosovska policija do sada nije rasvetlila nijedan slučaj trovanja životinja koje je ovo udruženje više puta prijavljivalo.

“Sve nadležne institucije u našem gradu ćute, i niko ne rešava problem ubijanja pasa lutalica. Mrtvi psi nalaze se ispred studenstkih domova, ispred ulaza u menzu, na mestima gde se deca igraju svakodnevno. Dokle ćete da dozvolite kao lideri i vođe ovog grada da se to prećutno radi I da se zatvaraju oči? Da li je to budućnost koju želite svojoj deci?”, upitala je ona.

Generalović je upozorila da je grad prekriven otrovom, koji je jako opasan i toksičan po građane i decu.

Predsedavajući skupštine Dejan Gurešić je rekao da je ideja o azilu za pse otpala, zato što opština ne može finansijski da podrži ovaj projekat, ali se složio da je ovo veliki problem o kome će se raspravljati na narednim sednicama.

Današnjoj sednici je prisustvovalo 17 od ukupno 19 odbornika.
Tagovi: Srpska listaŠapaSkupštinaIvan Todosijević

Povezane vesti