Održano takmičenje u lepom govoru posvećeno Nikoli Dančetoviću, pobednica gimnazijalka Anđela Rakić

Takmičenje u lepom govoru “Na sav glas”, u organizaciji Katedre za engleski jezik, organizovano je sinoć na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim ...
Image

Ovo recitatorsko takmičenje na engleskom jeziku, koje ima za cilj da promoviše lepo govorenje, poeziju i lepu reč, od ove godine posvećeno je nedavno preminulom docentu na Katedri za engleski jezik i književnost, Nikoli Dančetoviću.

„Nikola Dančetović je bio stručnjak za fonologiju. Bavio se dikcijom, intonacijom, akcentom i bio je jedan od najboljih govornika na fakultetu među nastavnicima. Ova naša ideja je upravo potekla od prošle godine sa željom da čuvamo sećanje na Nikolu i da ono traje“, kaže vanredni profesor i šef Katedre za engleski jezik i književnost, Danijela Kulić.

Takmičenje je prigodnim recitalom otvorila mala Danica, ćerka Nikole Dančetovića, koja je sinoć pobrala sve simpatije publike.

Nakon toga, svoje recitatorsko umeće je pokazalo 36 srednjoškolaca i studenata sa različitih katedri Filozofskog fakulteta, što je u odnosu na proteklu godinu, znatno veći broj, kada ih je bilo petnaestak. 

Žiri, u sastavu profesora ovog fakulteta i nastavnika engleskog jezika iz srednjih škola u Kosovskoj Mitrovici, vrednovali su pravilnost govora, artikulaciju, akcentuaciju, te prirodnost kazivanja.

Ove godine, prvo mesto pripalo je učenici IV godine Gimnazije, Anđeli Rakić. 

Kazivala je stihove Volta Vitmana “O Captain! My Captain!”. Kaže da se pobedi nije nadala, ali da je priželjkivala.

“Pripremala sam se par nedelja sa profesorkom Biljanom Dobrić. Jako mi znači ova pobeda, jer ovo nije samo moj uspeh, već i moje profesorke, koja mi je izuzetno pomogla što se tiče akcentovanja i same izvedbe. Ovo je možda bila jedna od najemotivnijih pesama i mislila sam da ću možda najbolje da je izvedem. Nisam pogrešila, nadam se“, kaže Anđela koja priznaje da je imala veliku tremu, a koju je ipak uspešno sakrila.

Drugo mesto osvojila je Teodora Spasojević, takođe učenica Gimnazije, dok je treće mesto zauzela Smiljana Jovanović, studentkinja 4. godine engleskog jezika i književnosti.

Za osvojena prva tri mesta obezbeđene su novčane nagrade – 20.000 za prvo, 10.000 za drugo i 5.000 dinara za treće mesto.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.