Omaž Mladenu Popoviću: Akvarelista sa snažnim uticajem na lokalne umetnike i sredinu

Slikar Mladen Popović živeo je i stvarao u Kosovskoj Mitrovici. Njegov rad imao je snažan uticaj na lokalne slikare - njegove prijatelje - koji su mu odali počast kroz svoja umetnička ...
Image

Izložbu su organizovali Gradski muzej Kosovska Mitrovica i Pokrajinski kulturni centar.

„Sve ove slike su nastale na likovnoj koloniji akvarela Gazivode koju smo pokrenuli 2005. godine. Na neki način Mladen nam je bio uporište“, kazao je urednik Pokrajinskog kulturnog centra, Nikola Bradić, podsećajući da će ovogodišnja kolonija, planirana oktobra, biti 18. po redu. U fundusu ove kolonije je preko 400 slika. 

Na večeras otvorenoj izložbi izloženi su radovi Popovićevih prijatelja, među kojima su – Zdravko Mandić, Branislav Bane Ilić, Ivan Galjak, Radoje Kompirović, Stevan Steva Josimović, Boris Armuš, Irina Černjavski Šantrić, Georgie Georgiev. 

Među slikama su i četiri Popovićeve slike, odnosno četiri akvarela pejzaža na Kosovu i Metohiji – stara kuća na Ibru u Mitrovici, kanjon Belog Drima, pejzaž jezera Gazivode i pejzaž Ibra. 

Izložba je prethodno bila održana u Prokuplju, jer je Popović u ovom gradu dva puta izlagao samostalno za vreme svog života. Ideja je da se izložba organizuje i u Kruševcu gde je sahranjen, nakon što je preminuo u Kosovskoj Mitrovici. 

Kao vrstan akvarelista ostavio je veliki uticaj na svoju sredinu i lokalne umetnike.

„Veliki uticaj je ostavio tim pre što je preferirao tehniku akvarela, jer mali broj slikara na KiM se u to vreme bavio akvarelom… Svakako je taj uticaj bio i na sredinu, i lokalne umetnike“, kazao je Bradić. 

Bradić je kao Popovićev prijatelj takođe prepričao kako su se upoznali – posle emisije na Televiziji Priština, navodeći da je od njihovog upoznavanja 90-tih godina Pokrajinski kulturni centar organizovao Popoviću 20 samostalnih izložbi. 

Bradić je takođe ispričao i kako je Popović od radničke barake napravio sebi atelje u blizini jezera Gazivode, koji je potom postao omiljeno mesto okupljanja za umetnike i njegove prijatelje. 

Među večerašnjim gostima bio je i Popovićev prijatelj Moma Dragić koji je takođe ispričao jednu od anegdota iz Popovićevog ateljea. Kako je Dragić ispričao, grupa KFOR-ovih vojnika je jednom prilikom posetila atelje i otkupila sve akvarele. 

„Ova izložba zaista zaslužuje pažnju, jer se radi o umetniku koji je poreklom sa Kosova i Metohije i koji je čitav svoj život proveo ovde, radio i stvarao“, kazala je direktorka Gradskog muzeja, Biljana Milentijević. 

Ona je podsetila da je mitrovički muzej posle više od 20 godina dobio, kako je rekla, svoj i adekvatan prostor gde će moći ubuduće da funkcioniše i da se bavi svojom delatnošću, zbog čega se posebno zahvalila Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica. 

Izložba će biti otvorena naredne tri nedelje. Gradski muzej, koji se odnedavno nalazi u Multimedijalnom centru u blizini gradskog hrama – otvoren je od 7.30 do 15.30. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.