grad14:15, 24.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Otvorena izložba radova Časlava Milisavljevića i Vladimira AntićaNakon jučerašnjeg otvaranja likovne kolonije “Mladen Popović“ i izložbe umetničkih amaterskih fotografija, danas je u okviru programa Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije koji se održava u Kosovskoj Mitrovici, otvorena izložba duboreza Časlava Milisavljevića i vajarskih radova Vladimira Antića.

otvorena-izlozba-radova-caslava-milisavljevica-i-vladimira-antica

Radio Kontakt Plus

Direktor Kulturnog centra "Dragica Žarković" Miodrag Radomirović, kaže da je ovo nov sadržaj koji će obogatiti likovnu koloniju i Sabor kulturnog stvaralaštva.

„Drago nam je što na ovaj način možemo da prikažemo veliko bogatstvo kulturnog stvaralaštva u Mitrovici. Činjenica je da je ovaj grad i dalje područje sa velikim brojem talenata u oblasti umetnosti“, kazao je Radomirović.

Prof dr Velimir Matanović, kaže da je skulptura najteža likovna umetnost i dodaje da je Vladimir Antić prvi akademski školovani vajar u Kosovskoj Mitrovici nakon Drugog svetskog rata.

„Antićevi radovi pripadaju trendu moderne skulpture. Njen značaj je u tome što ona pojednako dobro stoji u unutrašnjem prostoru i korespondira u simbiozi sa spoljašnjim svetom. Njen format je nebitan, bez obzira da li se radi o skulpturi manjeg ili većeg formata. Ona se sasvim dobro uklapa u prostor koji je okružuje“, kazao je Matanović.

Postoje skulpture kod kojih se posmatra samo amfas, ali to nije slučaj sa Antićevim radovima.

„Radi se o skulpturama koje mogu da se posmatraju sa svake strane. Celokupna forma je obrađena na fin, suptilan, lirski način... To je glavna odlika skulpture, čiste ekspresije forme u mermeru“, dodao je Matanović.

Prof. dr Matanović osvrnuo se i na dela Časlava Milisavljevića, za kojeg je kazao da je narodni majstor u duborezu.

„Duborez se obično radi na lipi ili orahu. Ovo je teška tehnika, jer se ne radi sa bojama i sem treće dimenzije ne postoji ništa. Nemate senku, nemate svetlo - imate samo drvenu površinu u kojoj treba da iskažete svoje emocije i kreativnost, a Milisavljević to radi vrlo dobro. Kada su motivi u pitanju, Milisavljević je okrenut pravoslavnom hrišćanstvu, što je i logično, jer je to kulturni krug u kojem je odrastao. Ovo nije njegova profesija, ali ako su svi amateri u duborezu kao Časlav, onda u Srbiji ne postoje amateri“, kazao je Matanović.

Časlav Milisavljević ima veliko izložbeno iskustvo. Kaže da je drvo njegova velika ljubav i da ono predstavlja "personifikaciju života."

Vladimir Antić je po drugi put član neke grupne izložbe.

Oba umetnika zahvalila su se na dolasku i podršci kolegama, prijateljima, porodicama i medijima.

Izložene radove zainteresovani mogu pogledati u fiskulturnoj sali OŠ "Sveti Sava" u Kosovskoj Mitrovici, gde će članovi likovne kolonije stvarati i narednih dana.Tagovi: KulturaKosovo