grad13:41, 19.08.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Pab kviz u Kosovskoj Mitrovici: Takmičenje i zabava na jednom mestuPab kvizovi uveliko su stekli popularnost i u Kosovskoj Mitrovici. Ovdašnji ’kvizomani’ ne posustaju u nameri da afirmišu znanje kao pravu vrednost društva. Pored Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“, u kojem je nadmetanje u znanju pre par godina počelo, kvizomani se sada takmiče i u mitrovičkom „Soho baru“.

pab-kviz-u-kosovskoj-mitrovici-takmicenje-i-zabava-na-jednom-mestu

Radio Kontakt Plus

Jednom nedeljno, u dogovorenom terminu, ovo takmičenje okuplja učesnike različitih profila, sa namerom da se druže, provere, utvrde i pokažu sopstveno znanje, ali i da nauče nešto novo.

Jedna od njih je i tridesetjednogodišnja Jelena Todorović iz Zvečana, deo ekipe „Meksiko“ koja se relativno skoro uključila u ovo takmičenje.

Jelena za Kontakt Plus navodi da joj se dopada način na koji je kviz koncipiran. Za pitanja kaže da nisu teška, te da ima za svakoga ponešto. 

„Najbolje nam leži medicina, to je definitivno, istorija nikako“, priznaje.

Jelena misli da je previše pitanja iz sporta i to bi promenila.

Milan Vukadinović, iz Leposavića, pobednik je 106. ciklusa TV kviza „Slagalica“ 2018. godine. 

Dopada mu se što se i u Mitrovici proširila pab kviz scena. Učesnik je ovakvih takmičenja i u Beogradu, gde su, prema njegovom iskustvu, pitanja malo teža.

„Ipak je Beograd veći grad sa više iskusnijih kvizaša. Svakako su super pitanja i ovde.“

Za sebe ne misli da se posebno ističe.

„Nisam među najboljima nikako, čak ni ovde“, kratko je rekao.

Ipak, njegova ekipa „Školski“, sinoć je odnela pobedu. 

Miloš Timotijević, iz Zvečana, inače pobednik 107. ciklusa TV kviza "Slagalica", sada je voditelj, tzv. kvizmaster. Za svaki susret priprema pitanja, koja grupiše po oblastima. 

Inspiraciju nalazi kroz svakodnevicu i razgovore. Zapisuje sve što bi mogao da upotrebi za kviz i tako sebi daje na kreativnosti, a i olakšava posao, kaže Miloš za Kontakt Plus radio.

„Neka pitanja su lakša, neka teža. To namenski radim, kako bih ohrabrio druge da dođu da se takmiče, jer ovo nije neko kvizno takmičenje u kojem je bitno pobediti na kraju, već je važno igrati se, zabavljati... Svima je ovde zanimljivo, pušta se muzika, druži se, što je najvažnija stvar, tako da je ključ u tome. Što se tiče pitanja, ona su sporedna stvar. Nekad se nešto nauči, nekad se podseti na nešto što se znalo...“

Miloš dodaje da je takmičar pod većim pritiskom kada je stručan u određenoj oblasti, jer se od njega mnogo očekuje.

„Kao što sam ja npr. istoričar i kada znam da će biti pitanje iz istorije, nije mi svejedno, zato što je tu povećan pritisak na onu osobu koja odgovara.“

Iz tog razloga, Miloš se kao urednik trudi da kviz bude prošaran sa više oblasti. 

„Svaki put su nove oblasti. Otprilike se nekoliko njih vrti, ali desetak oblasti od kojih sedam ja odaberem da budu u kvizu u prva dva kruga, a u poslednjem krugu je oblast 'razno', tako da 15 pitanja iz svih mogućih oblasti može biti. Malo je to da nekome donese razliku, treba imati široko znanje, ali ekipe su poprilično ukomponovane. Imaju ljude različitih interesovanja, dosta znaju i to je sjajno i za nas i generalno za ljude koji se ovde takmiče“, objašnjava Miloš.

A kako zapravo izgleda takmičenje?

Ekipe sastavljene od određenog broja članova, uglavnom od četiri do šest, odgovaraju na pitanja koja učesnicima postavlja kvizmaster. Ekipe beleže odgovore na papire, koji se nakon svake oblasti pregledaju i boduju, te na kraju sumiraju. Naravno, ekipa sa najviše tačnih odgovora odnosi pobedu i simboličnu novčanu nagradu, koju čini iznos sakupljen od kotizacija.

Kotizacija po ekipi je 400 RSD.

Sve u svemu, na ovom takmičenju vlada i te kako dobra atmosfera, koju dodatno zagreva po koja čašica…Tagovi: KulturaMitrovica