Petar Rakić kvintet: Nastavlja se muzička tradicija Mitrovice

Istaknuti mitrovički muzičari, sinoć su posle dužeg vremena, ponovo svirali upravo pred mitrovičkom publikom. 
Image

Petar Rakić kvintet, u sastavu – Goran Vučetić, Miodrag Radović, Miljan Jovanović i Nemanja Mišić, nastupali su u Privatnom kulturnom centru Akvarijus, u Kosovskoj Mitrovici. 

„Ovo je kvintet sa kojim dosta dugo radim. Mislim da je to još od 2002-2003. godine kad smo počeli da radimo Goran, Miljan i ja… U stvari to je fini jedan projekat – džez gitara, bluz gitara i rok gitara da budu zajedno, da se sviraju standardi, džez standardi, čak i rok standardi“ – kazao je Petar Rakić. 

Zato se sinoć slušao i Sting, Stivi Vonder, ali i numere drugih renomiranih muzičara. 

„Bitno je da se svira“, kaže Rakić, priznajući da odavno nisu nastupali u sinoćnom sastavu. 

„Ovo sa bendom najviše volim da radim. Tako ga i zovu Petar Rakić kvintet, a u stvari on je prirodno došao kao kvintet, nisam nikom rekao hajde dođi da sviraš, mi smo drugari…“ – dodao je.

Kaže da je i ova svirka, ali i nastavak tridicije održavanja Džez i Bluz festivala koji se održava naredne nedelje u Kosovskoj Mitrovici pokazatelj da se muzička tradicija Mitrovice nastavlja.

„Sve ono što smo imali u Mitrovici kao što su rok festovi, pa posle osnivanje Big benda, pa posle sa Big bendom sešni koji su svirani do jednog džez festivala 1989… To su generacije, klinci koji su svirali, na tim rok festovima koje sam organizovao, pa sam svirao sa njima, i to je u stvari obnova naše gradske tradicije, a sada ova svirka je u susret Džez i bluz festivalu“ – dodao je Rakić. 

I nismo samo mi tu, ovde ima i mnogih drugih – kaže. 

„E sad dolazi jedna mlađa ganaracija, ali u stvari to je to. Jer ako imamo samo jednu generaciju koja svira, to je znači plitak koren, ali ovo je pravi koren. Ja koji imam 75 godina, oni su mnogo mlađi od mene, bili su klinci, a opet sviramo. Znači to je tradicija naše Mitrovice, našeg grada“ – podcrtava. 

Sa svojih 75 godina kao muzičar uživa, kaže, uopšte u u muzici. 

Kao muziku ne vidi elektronsku, niti onu komercijalnu, već klasičnu, horsku… 

„Slušam i uživam, a kući, ujutru čim otvorim oči, tu mi je gitara, neke škole, jednostavno kao da čitam neku knjigu. I to mi je u stvari terapija“, dodaje. 

„Vi ste nam inspiracija što sviramo. Hvala što ste došli. Sviraću dok sam živ“ – bila je Rakićeva poruka publici.

Događaj je održan u nizu događaja, a u okviru projekta „Umetnost kao terapija“, koji podržava UNMIK. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.