Pobednici okružne smotre recitatora Sofija Jakšić, Elena Popović i Luka Živković

Luka Živković, Elena Popović i Sofija Jakšić, pobednici su ovogodišnje okružne smotre recitatora „Pesniče naroda mog“.
Image

Izvedba pesme „Roditeljske brige“ Slavice Jovanović, donela je prvo mesto u kategoriji mlađeg uzrasta Luki Živkoviću, učeniku trećeg razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zvečanu.

Kaže da je iznenađen dobrim plasmanom, s obzirom na to da nije očekivao pobedu. Nada se da će na republičkom takmičenju biti zabavno.

„Prelep je osećaj, nisam očekivao da ću da budem prvo mesto, stvarno sam se iznenadio. Mislim da će mi lepo biti na republičkom takmičenju“, rekao je Luka.

Najbolja u kategoriji srednjeg uzrasta je Elena Popović, učenica sedmog razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Kosovske Mitrovice, sa pesmom „Gozba Gavrila Groznog“, autora Vladimira Antića.

Elena je istakla da je konkurencija bila velika, a istovremenio nije krila oduševljenje zbog osvojenog prvog mesta. 

„Potrudiću se da opravdam svoj uspeh i na republičkom takmičenju“, poručila je.

Sofija Jakšić, učenica prvog razreda Srednje škole „Grigorije Božović“ u Zubinom Potoku, bila je najbolja u kategoriji starijeg uzrasta, izvedbom pesme „Crnoj sestri – crna braća“ Desimira Blagojevića.

Naglašava da je osvojeno prvo mesto uspeh za školu iz koje dolazi, kao i za nju lično. Ni Sofija se, kao i Elena i Luka, nije nadala pobedi.

Prema njenim rečima, potrebno je da se pesma oseti, da se doživi da bi mogla da se prenese slušaocima.

„Pesma zaista mora da se oseti da bi moglo sve to da se doživi, da se prenese svim ljudima koji to slušaju da bi je oni doživeli isto koliko i ja“, rekla je Sofija.

O najboljima je odlučivao četvoročlani žiri u sastavu: doc. dr Marija Miljković, doc. dr Sanja Miketić Subotić sa Filozofskog fakulteta Prištinskog univerziteta, Nevena Milosavljević, pesnikinja i Snežana Džogović, studentkinja glume.

Za osvojena prva mesta obezbeđene su diplome, plakete i knjige koje je obezbedila Gradska biblioteka „Vuk Kardžić“ iz Kosovske Mitrovice. Ostali učesnici današnje smotre recitatora nagrađeni su zahvalnicama. 

U toku proglašenja pobednika, Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge uručila je zahvalnice i višegodišnjim članicama žirija doc. dr Mariji Miljković i doc. dr Sanji Miketić Subotić.

Zahvalnice su uručene i svim školama koje su uzele učešće u ovom takmičenju, kao i direktorki mitrovičke biblioteke „Vuk Karadžić“, Marini Rakić.

Direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge, Petar Trajković, kazao je da ova manifestacija pokazuje da mislimo na mlade i važnost lepog govora.

„Pedesetčetvrta okružna smotra ’Pesniče naroda mog’ uspešno je okončana. Nadamo se da su i pobednici i učesnici zadovoljni organizacijom u Kosovskoj Mitrovici. Mi već u proteklih desetak godina organizujemo uspešno ovu manifestaciju i ona nam je jako draga, pokazuje da opština Kosovska Mitrovica vodi računa o mladima, načinu izražavanja, o kulturi izražavanja“, rekao je Trajković i dodao da je ozbiljna takmičarska atmosfera vladala danas sa velikim brojem učesnika – 35.

Poželeo je uspeh pobednicima na predstojećem republičkom takmičenju i poručio da će ih Kosovska Mitrovica podržati u odlasku u Valjevo.

Današnja smotra održana je u organizaciji Ustanove za sport i specijalizovan usluge, a pod pokroviteljstvom Privremenog opštinskog organa.
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.