Novi saziv SO Severna Mitrovica; Ugljanin: Došli smo u kuću bez domaćina; Sadiku: Običan građanin iznad političara

(Vest se ažurira) 14:30 - Sadiku: Običan građanin iznad političara
Image

„Mi ne možemo da dajemo usluge više od onoga što daje jedna opština. Tražimo normalizaciju, a ta normalizacija ide ka ideji da svi građani budu zadovoljni, jer mi odgajamo ovde decu i ne možemo u ovim uslovima da brinemo o budućnosti svoje dece. Svesni smo da smo manjina i da ne možemo da držimo teret većine. Ali nadam se da će većina da se demokratizuje i mi ćemo pomoći“ – kazao je Sadiku u još jednom obraćanju medijima. 

On navodi da je upravo to i jedan od razloga zašto je Ugljanin izabran za predsedavajućeg SO-a, za kojeg je podsetio da dolazi iz bošnjačke zajednice, da govori srpski i da je Mitrovčanin:

„Ovo je test demokratije na lokalnom nivou i verujem da ćemo ovaj test da prođemo uspešno“. 

„Srpski građanin, običan građanin – iznad političara, da se ovo primirje održava niti od Srpske liste, niti od policije, nego od građanina koji čuva porodicu i ne pravi probleme“ – poručio je. 

Zaključio je takođe da je Srpska lista, baveći se „velikim temama“ – „zaboravila građane“:

„Mi nećemo da zaboravimo građane“ – zaključio je. 

13:55 – Petković: Glavni Кurtijev cilj – stvaranje monoetničkog KiM u kome nema Srba

U reakciji na novi saziv SO Severna Mitrovica oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković. Šta je poručio, čitajte u posebnoj vesti. 

13:50 – Ugljanin: Preuzeli smo ovu ulogu za dobrobit građana 

„Mi smo došli u kuću bez domaćina. Mi znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin, ali mi nismo krivi za ovakvu situaciju“, kazao je novoizglasani predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, u obraćanju medijima, navodeći da će fokus njihovog rada biti potrebe građana.

„Mi se nećemo baviti političkim stvarima, čekaćemo april“ – naveo je. 

„Mi smo sada zakonodavna vlast, a ne izvršna. Dok ne dođe izvršna, stvorena je vrsta vakuuma. Ne možemo funkcionisati kao opština bez toga. Možda ćemo biti i tranciziona vlast, tako što ćemo prepustiti domaćinu da dođe u svoju kuću i brine o njoj. Nama kao manjinskoj zajednici ne pripada da brinemo o većinskoj, naprotiv“, kazao je takođe, podcrtavajući da su ulogu odbornika preuzeli za dobrobit građana.  

Kazao je da su naredni koraci uspostavljanje komisija i održavanje sednica kako je to planirano zakonom, a da će naredna sednica da se bavi bezbednošću. Pozvaće, dodaje, komandira policijske stanice da o tome govori. 

„Svi građani, pa i vi novinari znate u kakvom okruženju i bezbednosnim uslovima svi živimo“, naglasio je, dodajući da se kod građana oseća „veliki strah“. 

Kaže i da nije imao kontakte sa Srpskom listom.

„Mi samo radimo u skladu sa zakonima o lokalnoj samoupravi… Mesto izvršne i zakonodavne vlasti pripada srpskoj zajednici“ – dodao je.  

Takođe je pozvao administrativne radnike opštine da se vrate na svoja radna mesta i da rade u interesu svih zajednica.

Sadiku: Mitrovica je poslednji multietnički grad na Kosovu, treba da čuvamo sve zajednice

„Mi nismo ovde došli da bojkutujemo, mi nismo došli ovde svojom zaslugom, nego je to zasluga Srpske liste koja je bojkotovala institucije“ – kazao je Skender Sadiku, zamenik predsedavajućeg za manjine, nakon što je završena sednica. 

„Loptu iz ruku partija dali smo u ruke građana. Građanima su otvorena vrata. Mi smo mala opština, u pet kvadratnih kilometara. Ova opština ne treba da se bavi velikim stvarima. Mi ćemo da se bavimo malim stvarima sa velikom ljubavlju. Znači, za sve stvari koje tište građane – biće ova adresa. Od danas, nadalje i ubuduće“ – dodao je on. 

U više navrata je ponovio da imaju nameru da se bave isključivo lokalnim problemima, odnosno potrebama građana.

„Mi smo u funkciji građana. Opština je za građane, i mi smo za građane“, kazao je, dodajući da će kao zamenik predsedavajućeg za manjinske zajednice da se trudi da ispunjava funkciju u korist građana. 

„Mi smo svesni da smo manjine. Mi se trudimo da poštujemo građane. I moja funkcija biće da branim sve manjine. Mitrovica je zadnji multietnički grad na Kosovu i trudimo se da branimo ovu multietničnost. Nisu samo Srbi i Albanci na severu Mitrovice, tu žive Romi, Aškalije, Egipćani, Bošnjaci, Goranci, Turci. Treba da ih čuvamo. Apelujem da se svi ti građani čuvaju i da svako obavlja svoj posao“ – zaključio je. 

13:45 – Presedavajući SO-a – Nedžad Ugljanin 

Za predsedavajućeg SO Severna Mitrovica izglasan je Nedžad Ugljanin iz Građanske inicijative „Mitrovica“. 

13:09 – Odbornici SO Severna Mitrovica položili zakletvu 

Od novoimenovanih odbornika, nije bio prisutan samo jedan iz redova Građanske inicijative Mitrovica. 

Novoimenovani odbornici su: Aida Ferati Dolji (Doli), Nedžad Ugljanin, Gzim Aljuši (Alushi), Erden Atić (Atiq), Petrit Miftari, Arben Smajlji (Smajli), Meljeke Keljmendi Šipolji (Meleke Kelmendi Shipoli), Nadžije Hamza Džema (Naxhije Xhema), Ljumni Džaka (Lumni Xhaka), Jahir Demaku, Betim Osmani, Adeljisa Đušinca (Adelisa Gjushinca) i Dušan Milunović.

Zakletva glasi:

„Zaklinjem se da ću izvršiti svoje dužnosti i koristiti svoja ovlašćenja kao odbornik Skupštine opštine Severna Mitrovica časno, verno, nepristrasno, savesno i prema zakonu da bih omogućio/la stvaranje uslova za miran život za sve građane“.

Nakon što su odbornici položili zakletvu, jedan od odobrnika je zatražio da novinari napuste skupštinsku salu, zbog nedostatka prostora, što je i učinjeno. 

Očekuje se da u nastavku sednice odbornici izglasaju i predsedavajućeg SO. 

Sadiku: Ovde smo zaslugom ostavki kolega iz Srpske liste

Sednicu je vodio odbornik Skender Sadiku koji je govorio i na albanskom i srpskom jeziku.

Sadiku je, podsetimo, prisustvovao i sednici kada su odbornici Sprske liste podneli ostavke, kao i gradonačelnik. SO Severnu Mitrovicu osim Sadikua, nije napuštala i Fljutura Hamza Azemi. 

„Nismo mi danas ovde našom zaslugom koliko zaslugom ostavki kolega iz Srpske liste“, kazao je danas. 

13:00 – Počela sednica SO Severna Mitrovica

U 13 časova počela je sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica na kojoj bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu verifikovani mandati novoimenovanh odbornika. 

Centralna izborna komisija donela je odluku krajem novembra o tome ko će zameniti odbornike Skupštine opštine Severna Mitrovica iz redova Srpske liste koji su prethodno podneli ostavke.

Svi novi odbornici su iz Građanske inicijative Mitrovica, osim Dušana Milunovića iz Srpskog opstanka koji je takođe prisutan u sali u kojoj se održava sednica. 

Događaj prati veći broj medijskih ekipa. 

Kosovska policija nalazi se ispred zgrade opštine koja se nalazi u Bošnjačkoj mahali, kao i na raskrsnici koja vodi ka zgradii opštine iz pravca Telekoma. 

Podsetimo, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, podneo je 6. novembra neopozivu ostavku na tu funkciju, a usled odluke Srba o napuštanju kosovskih institucija na severu Kosova. Ostavke je tada podnelo i 17 odbornika Srpske liste u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Ostavke su podneli i gradonačelnici ostale tri opštine na severu Kosova, kao i odbornici. 

Kosovska predsednica Vjosa Osmani odlučila je potom da raspiše vanredne izbore za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića za 18. decembar, kao i za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koje su prethodno raspuštene. Izbori za skupštine ove dve opštine bili su zakazani za 25. decembar, da bi potom odlukom Vjose Osmani oni bili pomereni za april naredne godine. 

Današnja sednica održava se dok na severu Kosova traju barikade koje su postavljene usled hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića iz severnog dela Mitrovice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.