grad10:48, 18.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Počelo drugo polugodište za osnovne i srednje škole na KiMU školama na Kosovu i Metohiji, koje rade po srpskom nastavnom planu i programu, danas je počelo drugo polugodište, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosovo i Metohiju, Jasmina Dedić.

pocelo-drugo-polugodiste-za-osnovne-i-srednje-skole-na-kim

Radio Kontakt Plus

Učenici će u narednom periodu ići u školu po modelu koji je, zbog epidemije koronavirusa, uspostavljen još u septembru.

Učenici srednjih škola, kao i viših razreda osnovnih škola, čija su odeljenja podeljena u dve grupe ići će, kao i do sada, naizmenično - jednu nedelju onlajn, a jednu u školi.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici, Milorad Jovanović, kaže za Radio Kontakt Plus da su jutros sa nastavom krenuli na vreme.

“Škola je topla, zagrejana, deca su došla na nastavu i sve je krenulo kako treba”, ističe Jovanović.

Škola radi po planu, programu i uputstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

“Imamo model za koji se škola opredelila još u septembru kada je počela školska godina, tako da nam deca od 1. do 4. razreda idu u dve grupe – A i B. Prva grupa ide od 7.30, a druga od 10.15. Popodne imamo učenike od 5. do 8. razreda koji rade po kombinovanom modelu – grupa A ide jedan dan, a grupa B drugi dan, tako da smo danas startovali sa grupom A, sutra će na nastavi biti grupa B i tako se svakog dana naizmenično smenjuju”, objašnjava direktor OŠ “Sveti Sava” Milorad Jovanović.

I OŠ “Branko Radičević” je danas krenula na vreme, kako je i preporučeno od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, direktor Ivan Zaporožac.

Produženi boravak, roditeljima i učenicima je i dalje na raspolaganju.

“Produženi boravak radi od 7.30 ujutro, pa do 14.30. Izlazimo u susret roditeljima, tako da i oni učenici koji su u B grupi, mogu doći u 7.30 u produženi boravak, provesti tu vreme, pa kasnije otići na redovnu nastavu i posle redovne nastave opet se vratiti u produženi boravak, tako da apsolutno nemamo nikakvih problema”, ističe Zaporožac.

Dodaje da je škola dezinfikovana, te da su đaci spremno dočekani u smislu epidemioloških mera.

“Drugo polugodište je počelo danas i apsolutno normalno sve radi. Mi smo se pripremili za nastavak ove školske godine i nadam se da ćemo je završiti u jednom boljem svetlu i na jedan bolji način u odnosu na prvo polugodište”, poručuje Zaporožac.

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici, takođe je počela sa nastavom, potvrdio nam je direktor Slobodan Mihajlović.

“Počeli smo da radimo. Sve je apsolutno spremno. Epidemiološke mere se poštuju. Sva uputstva nadležnih organa se poštuju. Radimo po kombinovanom modelu kao što smo radili u prethodnom periodu. Odeljenja se dele u dve grupe. Prva grupa jedne nedelje radi u školi, a druga onlajn. Sledeće nedelje se menjaju.”

Škola ima tunel za dezinfekciju na ulazu, dezobarijere, dovoljno dezinfekcionih sredstava i sva obaveštenja o načinu rada su istaknuta, koja inače svi učenici i profesori poštuju, dodao je Mihajlović.

Visokoškolske ustanove na Kosovu i Metohiji, počele su sa radom nedelju dana ranije, odnosno, 11. januara.


Tagovi: ObrazovanjeKosovoMitrovica