Kosovska Mitrovica: Evakuisano blizu 120 porodica iz Bošnjačke mahale, objavljen broj telefona za pomoć evakuisanima

VEST SE AŽURIRA Kiša koja pada već par dana, pravi mnogobrojne probleme stanovništvu na severu Kosova. Došlo je do izlivanja reka i potoka, što je za posledicu imalo ...
Image

23:09 – RHMZ: Očekuju se kiša i sneg, vodostaj Ibra u Raški porastao

Naredna dva sata biće oblačno i suvo samo na severu Vojvodine. U ostalim krajevima s kišom, u brdsko-planinskim predelima zapadne, jugozapadne i južne Srbije sa snegom – navode iz Republičkog hidrometeorološkoga zavoda Srbije. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

20:23 – Kosovska policija: Put Čabra-Zubin Potok blokiran usled odrona, apel na opreznost tokom vožnje

Put Čabra-Zubin Potok blokiran je usled urušavanja stena i zemlje, klizišta ima i u više mesta u opštini Zubin Potok, angažovana su preduzeća za čišćenje i uklanjanje prepreka, saopštila je Kosovska policija. Na građane apeluju da budu posebno oprezni tokom upravljanja vozilima. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

19:34 – Gazivodska brana bezbedna, mesta panici nema, primenjuje se redovna procedura blagog ispuštanja

Brana na Gazivodama je bezbedna i akumulacija jezera može da primi još metar i po do dva nivoa vode. U pitanju je nasipna brana. Ipak, predostrožnosti radi, na vreme je otvoren preliv, i to samo jedno od četiri predviđena polja. U pitanju je kontrolisano ispuštanje vode. U Ibru Lepencu se nadaju poboljšanju situacije već sutra, jer se već primećuje opadanje nivoa vode bujičnih reka koje se slivaju u jezero. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

19:08 – Regionalni vodovod: Vodu ne konzumirati bez prethodnog prokuvavanja

Detaljnije u posebnoj vesti. 

18:40 – Opština Južna Mitrovica: Proglašeno vanredno stanje

Gradonačelnik opštine Južna Mitrovica, Bedri Hamza, proglasio je vanredno stanje u Južnoj Mitrovici, saopšteno je iz ove opštine. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

18:30 – Vodostaj Ibra trenutno stagnira 

Vodostaj Ibra trenutno stagnira – naveli su iz Privremenog organa, pojašnjavajući da je vodostaj Ibra danas prešao granice rizika.

18:15 – Vodostaj Ibra počeo da raste

Vodostaj reke Ibar počeo je da raste – saopšteno je iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, uz poruku da su nadležne ekipe na terenu, da prate situaciju, te da, kako su naveli, mesta panici nema. 

„Budnost nadležnih organa je na maksimalnom nivou“ – naveli su, dodajući da se zahvaljuju građanima koji su se odazvali apelu za pomoć, te ponudili smeštaj za one koji nemaju privremeni smeštaj posle evakuacije. 

„Javljaju se građani Leposavića, Leška, Ibarske slatine i ostalih mesta, nudeći svoje stanove i kuće za smeštaj evakuisanih, na čemu smo im neizmerno zahvalni“ – naveli su. 

Iz Privremenog organa su takođe saopštili da evakuisane porodice koje trenutno nemaju privremeni smeštaj, mogu da se jave na broj telefona: 064 85 23 709

17:50 – Evakuisano blizu 120 porodica 

Do sada je iz Bošnjačke mahale evakuisano 11 stambenih zgrada, blizu 120 porodica,  a više od 30 lica smešteno je u Studentskom domu, gde im je pružen privremeni smeštaj – saopšteno je iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. 

Trenutnu situaciju opisuju kao stabilnu, navodeći da nema značajnog pomeranja nivoa vodostaja narednih pola sata.

Podcrtavaju da ekipe ostaju na terenu i prate sitiuaciju, te da nema mesta panici. 

„Budnost nadležnih službi je na najvišem nivou“ – naveli su. 

Inače, Bošnjačka mahala je od posle 13 časova bez električne energije usled izlivanja Ibra. 

15:46

Iz Opštine Kosovska Mitrovica uputili su apel građanima da „hitno krenu ka istočnom mostu u Bošnjačkoj mahali, kako bi pomogli u punjenju džakova sa peskom i izgradnji nasipa, a sve radi zaštite od daljeg izlivanja Ibra i evakuacije tamošnjeg stanovništva“.

Na terenu su predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić i njegovi saradnici.

Pojedini delovi Bošnjačke mahale trenutno su bez struje.

Voda se približila i objektu u kojem se nalazi istureno odeljenje Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“.

14:41

Građani su jako zabrinuti, a desetak njih je na mostu koji vodi ka tržnom centru „ETC“ i posmatraju kako se situacija odvija, javlja reporter Kontakt Plus radija sa lica mesta.

Voda je ušla najpre u dvorišta koja se nalaze u neposrednoj blizini Ibra, a potom u kuće i pomoćne objekte.

Na osnovu nezvaničnih informacija sa terena, saznali smo da su pojedini meštani čiji su kuće poplavljene, samoinicijativno napustili svoje domove.

Na terenu su prisutni pripadnici Kosovske policije i Vatrogasno-spasilačke jedinice koji čamcima evakuišu ugroženo stanovništvo.

Od jutros je u porastu vodostaj Ibra u Kosovskoj Mitrovici, koji se izlio van korita i poplavio kej.

Kakva je situacija u ostalim opštinama na severu Kosova čitajte OVDE.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.