„Stop trovanju Mitrovice! Nezapamćeni masakr životinja, nadležni da rade svoj posao…“

Tokom proteklih mesec dana u Kosovskoj Mitrovici od posledica masovnog trovanja uginulo je 38 napuštenih i vlasničkih pasa. Tim povodom, u neposrednoj blizini Trga braće Milić danas je ...
Image

Predsednica Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“, Jelena Ilić, kazala je da se otrov korišćen za masovno ubijanje napuštenih pasa i dalje nalazi u parkovima, ulazima zgrada, na površinama gde borave deca itd.

„Stradaju psi, mačke, ptice, pčele i vlasnički ljubimci. Ovo što se trenutno dešava u našem gradu je prava ekološka katastrofa i nezapamćeni masakr životinja“, naglasila je Ilić.

Ona je iznela tvrdnje da se naši sugrađani plaše da izađu sa decom i kućnim ljubimcima u šetnju, jer svakoga dana od posledica otrovnih supstanci nastrada barem po jedan ulični pas.

„Kako se osećaju vlasnici ubijeni kućnih ljubimaca – to se ne može opisati. Ogroman je bol zbog gubitka bića koja su bila članovi njihovih porodica“, dodala je Ilić.

Istakla je da masovno trovanje u Kosovskoj Mitrovici traje već mesec dana, te da “na ulicama i javnim površinama imamo tela životinja koje se raspadaju, a pored kojih prolaze građani svakodnevno”.

Ona je kazala da psima koji su umirali u najvećim mukama nije bilo mesto na ulicama.

„Jedni ih izbacuju na ulicu, a drugi ih truju. Obe strane prolaze bez ikakvih kazni“, podvukla je Ilić.

Navela je da lokalna samouprava ništa ne preduzima kako bi se rešio problem koji je dostigao svoj vrhunac.

„Upravo zbog toga izražavamo ogorčenje i zabrinutost što živimo u sredini gde institucije ne rade svoj posao. Nisu učinile ništa da zločini protiv živih bića i životne sredine budu sprečeni i rešeni.“

Iz Udruženja „Šapa“ uputili su zahtev nadležnima da konačno počnu da rade svoj posao.

„Policija da sprovede istragu i pronađe počinioce, tužilaštvo da ih privede pravdi i kazni, lokalna samouprava da zaštiti ljude i životinje, Zavod za javno zdravlje da utvrdi o kojim otrovima se radi, a komunalne službe da rade na uklanjanju tela uginulih životinja i otrova sa javnih površina. Ukoliko navedene institucije ne budu reagovale, obratićemo se višim instancama i prijaviti svaku zloupotrebu službenog položaja“, poručila je Jelena Ilić.

Foto: Radio Kontakt Plus

Mitrovčane je zamolila da se uključe u zaštitu svog grada i ljudskih prava.

„Ne radi se samo o trovanju pasa – što je krivično delo, već o pravu ljudi na slobodno i bezbedno kretanje, zaštiti dece i životne sredine, poštovanju vladavine zakona. Molimo sve koji imaju bilo kakvu informaciju da jave nama ili policiji, kako bi se ovi zločini konačno zaustavili. Svi oni koji znaju nešto, ali ćute i ne reaguju – saučesnici su u zločinima“, dodala je Ilić.

Okupljeni su minutom ćutanja odali počast krznenim drugarima koje su uginuli u proteklom periodu, kao i nedavno preminulom Slaviši Stojanoviću Bucku, koji će ostati upamćen kao veliki zaštitnik napuštenih životinja u našem gradu.

Zatim je predsednica Udruženja „Šapa“, Jelena Ilić, nekoliko puta glasno uzviknula „Stop trovanju Mitrovice“.

Potom je usledila protestna šetnja okupljenih od spomen-ploče braći Milić do spomenika knezu Lazaru.

Događaj je protekao mirno i bez incidenata.

Tokom proteklih nekoliko godina u Kosovskoj Mitrovici otrovano je i vatrenim oružjem ubijeno stotinak napuštenih i vlasničkih ljubimaca.

Mnoge od tih životinja, koje su provodile vreme na mitrovičkim ulicama voleli su, hranili i negovali naši sugrađani, kako oni najmlađi tako i stariji…

Međutim, nakon donošenja odluke od strane pojedinaca ili grupa da se započne masovno trovanje napuštenih životinja i usled inertnog ponašanja nadležnih institucija kada su takvi postupci u pitanju – nastradali su Meda, Jelenka, Beli, Lajavica, Žućko, Crni, Zlata, Malena, Veseli, Maša itd.

To su psi, koji su za razliku od trovača imali dušu…


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.