grad14:08, 04.01.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Poseta Stojanovićima, jedinoj srpskoj porodici u južnom delu MitrovicePovodom predstojećih božićnih praznika, porodicu Stojanović, jedinu srpsku familiju u južnom delu Mitrovice, obišli su danas Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog opštinskog organa i Slavko Simić, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga.

poseta-stojanovicima-jedinoj-srpskoj-porodici-u-juznom-delu-mitrovice

Radio Kontakt Plus

Spirić i Simić su tom prilikom najmlađim članovima porodice Stojanović uručili poklon paketiće.

Jerej Nenad Stojanović, koji više od tri godine služi u hramu Svetog Save u južnom delu našeg grada, zahvalio se na pomoći i istakao da je to dodatna motivacija za ostanak i opstanak na ovim prostorima.

“Zahvaljujem se na poseti koja nama mnogo znači, jer mi sada imamo veću snagu i vetar u leđa da ovde opstanemo. To nam daje dodatnu motivaciju za život ovde, da sačuvamo i obnovimo naše svetinje, okupljamo se ovde za naše praznike i proslavljamo ih zajedno sa našim narodom,” - kazao je Stojanović.

Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog opštinskog organa, kaže da dolazak u posetu ovoj porodici predstavlja za njega veliko zadovoljstvo.

“Kao opština u kontinuitetu nastavljamo sa podrškom kada je u pitanju prevoz dece do škole, ogrev na drva, ali i sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje jedne porodice. Nadamo se da će vernici u većem broju dolaziti u ovu svetinju, u južnom delu našeg grada. Ova porodica istrajava u ovim izazovnim vremenima, pokazuje čvrstinu i to da je Kosovska Mitrovica - Kosovo i Metohija, sastavni deo Srbije. Moramo uz Eparhiju i pomoć države Srbije, nastaviti i mi kao pojedinci da ulažemo i pomažemo u očuvanju naših svetinja i time pokazati našu postojanost, čvrstinu vere i bratsku ljubav,” - poručio je Spirić.

Slavko Simić, načelnik Okruga, kaže da treba da čuvamo, negujemo i poštujemo svoju kulturnu baštinu i verske objekte na Kosovu i Metohiji.

“Za nas ne postoji veći zadatak nego da čuvamo, negujemo i poštujemo našu kulturnu baštinu i verske objekte. Hram Svetog Save, ovde u Kosovskoj Mitrovici, jedna je od najlepših građevina na Kosovu i Metohiji i normalno je da ćemo je mi uvek čuvati i da ćemo se oko nje okupljati. Bije se velika bitka, ali borimo se da preživimo i da opstanemo na ovim prostorima. Dok je hrama ovde, nadamo se da će naš narod koji je izbegao iz južnog dela grada da se vrati,” - rekao je Simić.

Hram posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, do 1999. godine je bio centralni pravoslavni objekat u Kosovskoj Mitrovici.Tagovi: MitrovicaPomoćKosovoAleksandar SpirićSlavko Simić