grad09:43, 18.02.2021Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Preminuo prof. dr Dragoslav ElezovićPosle kraće bolesti, juče je u Kosovskoj Mitrovici, u 90. godini, preminuo prof. dr Dragoslav Elezović.

preminuo-prof-dr-dragoslav-elezovic

Privatna arhiva

Dragoslav Elezović je rođen 1931. godine, u Kosovskoj Mitrovici, gde je završio osnovnu i srednju tehničku školu. Zvanje diplomiranog inženjera rudarstva i magistra tehničkih nauka, stekao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a doktorsku disertaciju iz oblasti geomehanike, odbranio je na Univerzitetu u Skoplju .

Tokom svog bogatog radnog veka, prof. dr Dragoslav Elezović, je u periodu od 1974. do 1978. godine, obavljao i dužnost direktora Srednje tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici.

Na Rudarsko-metalurškom fakultetu u rodnom gradu, u dva mandata je obavljao dužnost prodekana za nastavu, a u četiri mandata i dužnost dekana ovog fakulteta.

Dragoslav Elezović je bio i višegodišnji predsednik Narodne tehnike Kosovske Mitrovice i Kosova i Metohije i član Jugoslovenskog društva za mehaniku stena i podzemne radove.

Brojne generacije Mitrovčana pamtile su ga i kao izuzetno uspešnog sportistu: sjajnog košarkaša, odbojkaša, prvaka Srbije u plivanju prsnim stilom, a svojevremeno je bio i savezni odbojkaški sudija.

Tokom svog radnog i životnog veka dobijao je veliki broj nagrada i priznanja poput: Ordena rada sa srebrnim vencem, Vidovdanske povelje Univerziteta“Priština“ u Kosovskoj Mitrovici, Plakete grada Kosovske Mitrovice i najvećeg priznanja Narodne tehnike „17.april“ .

Prof. dr Dragoslav Elezović biće sahranjen danas u 13 časova, na pravoslavnom groblju u Rudaru, u prisustvu članova porodice, rodbine, kolega, prijatelja i brojnih sugrađana, koji će pamtiti i čuvati njegov lik i delo.


Tagovi: Mitrovica