Prištinski univerzitet predvodi dva velika ekološka međunarodna projekta

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici koordinator je dva velika međunarodna projekta koji se tiču prevoza opasnih materija i električne mobilnosti vozila, ...
Image

Trogodišnji projekti iz kategorije Erasmus plus programa, koji nose naziv „DGTRANS“ i „PELMOB“, biće usmereni na otklanjanje posledica, preventivno delovanje i usavršavanje kako stručnog kadra, tako i studenata. Pored toga, direktnu korist od ovih projekata imaće i čitavo građanstvo.

Rektor prof. dr Nebojša Arsić, ne krije zadovoljstvo zbog ukazane prilike da Prištinski univerzitet predvodi ovako velike projekte i ugosti eminentne stručnjake kako iz zemalja EU, tako i regiona. Ukazuje da su teme kojima se ova dva projekta bave izuzetno atraktivne i značajne za svakodnevni život ljudi.

„Danas imamo sa nama vodeće stručnjake sa mnogih svetskih univerziteta koji se bave tom tematikom, koji će sa nama podeliti svoja iskustva kako da radimo ne na samom otklanjanju posledica, nego preventivno, kako da školujemo mlade inženjere, kako da školujemo kadrove koji će se baviti tom tematikom, kako da obučavamo ljude koji se već bave tim poslovima. Drugi projekat tiče se električne mobilnosti. Svi znamo da električni automobili postaju deo našeg svakodnevnog života. Školujemo novu generaciju inženjera koji će se osposobljavati da se hvataju ukoštac i da idu u korak sa savremenim razvojem tehnologije. Sve je više vozila na električni pogon na ulicama. To zahteva promenu naših razmišljanja, naših stavova, promenu nastavnih planova, obuku svih ljudi koji se bave sektorom transporta“, objašnjava rektor Arsić.

Ujedno najavljuje izgradnju mobilne laboratorije u okviru Univerziteta, a koja podrazumeva sva sredstva električne mobilnosti.

„Studenti i građani će imati priliku da se upoznaju sa svim tim sredstvima. Instaliraćemo punjače za električna vozila na Univerzitetu i to će biti prilika da pokažemo da mi pratimo savremena dešavanja, da pratimo savremene trendove. A posebno smo ponosni na činjenicu da Kosovska Mitrovica, odnosno naš Univerzitet je u stanju da to radi“, dodaje prof. dr Arsić.

Ističe da je naš Univerzitet već prepoznat na međunarodnoj areni kao kredibilna institucija koja u određenim aspektima može da parira mnogim evropskim univerzitetima.

Docent dr Nikola Davidović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jedan je od učesnika skupa. Podseća na to da Prištinski i Univerzitet u Istočnom Sarajevu iza sebe imaju dugogodišnju saradnju.

„Zajedno ostvarujemo brojne projekte, a ovo su samo jedni u nizu na kojima zajedno radimo i koji su svakako bitni, ne samo za region Zapadnog Balkana, već uopšte u naučnoj javnosti.“

Vanredni profesor Fakulteta za građevinarstvo, saobraćajno inženjerstvo i arhitekturu Univerziteta u Mariboru, Drago Sever, takođe je deo ovog skupa. Ovdašnji i Univerzitet u Mariboru već su ostvarili saradnju kroz projekat iz oblasti bezbednosti u saobraćaju. Novi projekat za profesora Severa je prilika za produbljivanje saradnje ova dva univerziteta.

„Verujem da ćemo dobro sarađivati na projektu koji se bavi transportom opasnih materija. Imamo dobra iskustva sa našim glavnim partnerom, naročito sa rektorom. Verujem da ćemo pronaći dovoljno snage, zadovoljstva i dovoljno izazova da ćemo i ovaj projekat kao i sve prošle i sve buduće raditi kao što treba“, zaključio je profesor Sever.

Rektor Prištinskog univerziteta najavio je brojne aktivnosti koje su predvideli za ovu godinu, navodeći da je Univerzitet uveliko podneo osam aplikacija na konkursu koji takođe raspisuje Evropska agencija za visoko obrazovanje, što je, prema njegovim rečima, apsolutni rekord.

„Ni približno nismo bili u stanju da podnesemo tako velik broj aplikacija. To samo pokazuje da širimo mrežu saradnika, da širimo mrežu partnerskih institucija, da uključujemo sve veći broj nastavnika i mladih asistenata. Studente šaljemo na međunarodnu razmenu, šaljemo nastavnike. Tako da, evo i to je jedna prilika da pokažemo da smo deo sveta, da nismo izolovano ostrvo i posebno smo ponosni na taj aspekt. Naši mladi studenti imaju priliku da se školuju na univerzitetima u inostranstvu, vraćaju se, dele svoja iskustva i to sve širi krug naših studenata koji se prijavljuju na te studijske programe”, podvlači prof. dr Arsić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.