Privremeni organ osudio trovanje pasa u Kosovskoj Mitrovici

Privremeni opštinski organ najoštrije je osudio trovanje napuštenih pasa u Kosovskoj Mitrovici, navodeći da je reč o nehumanom činu.
Image

“Činjenica je da na našim ulicama ima mnogo više pasa različitih rasa u odnosu na prethodni period, ali trajno rešenje ovog pitanja nije njihovo trovanje ni ubijanje”, navodi se u objavi Privremenog opštinskog organa na Fejsbuku.

Dodaju da na ulicama grada ima mnogo dece, kao i da je velika cirkulacija ljudi, te da nije bezbedno “ukoliko neko samo udahne taj otrov – time se ugrožava i život svih nas”, navode iz Privremenog organa, a na šta iz Udruženja “Šapa”, inače, godinama unazad ukazuju.

Iz Privremenog organa opštine Кosovska Mitrovica apeluju na sve građane da se ne bave tim vidom “odbrane od pasa lutalica”, već da na “zajednički način pronađemo trajno rešenje ovog problema”.

Ujedno podsećaju da opština svakog meseca, iz svog budžeta izdvaja određenu svotu novca građanima koji su na bilo koji način “ugroženi ili oštećeni od strane ‘ovih životinja’”.

Apel stiže nakon više serija trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici i u danu kada su pronađena tela još nekoliko otrovanih pasa.

Kosovska Mitrovica godinama unazad suočava se sa problemom napuštenih pasa, a institucionalnog rešenja još uvek nema.

Brigu o njima, na volonterskoj osnovi, preuzeli su članovi Udruženja za zaštitu životinja “Šapa” i pojedini građani.

U poslednjih pet godina u Kosovskoj Mitrovici je otrovano više stotina pasa, a posle svake serije trovanja za kratko vreme broj bi narastao i bio veći nego pre trovanja.

“Sa trovanjem i ubijanjem ništa se ne postiže. Naprotiv, istraživanja i praksa iz drugih zemalja (npr. Bugarske u kojoj je 2.500.000 evra potrošeno na eutanaziju, tj. humano ubijanje pasa) pokazuju da se trovanjem i ubijanjem sterilisanih pasa broj pasa na ulici povećava!“, saopštili su nedavno iz “Šape”.

Građani rešenje vide u azilu za pse, dok iz ovog udruženja kažu da to nije opcija, već sterilizacija.

Inače, usled učestalih trovanja pasa, švajcarska organizacija Straydog Control through Cooperation (StrayCoCo) odlučila je pre nekoliko dana da prekine projekat sterilizacije napuštenih pasa u našem gradu, u okviru kog je 100 pasa trebalo da bude sterilisano/kastrirano.

„Kroz njega je prošlo 30 pasa koji su vraćeni na svoje lokacije, ali ubrzo nakon vraćanja na ulicu, mnogi od njih bili su otrovani. Time je sav trud i dobra namera organizacije bila poništena, a oni kao odgovorni ljudi ne žele da ulažu sredstva u sredinu koja nije spremna da ovaj problem rešava na prihvatljiv i zakonom propisan način“, ističu iz ovog udruženja.

Članovi Udruženja „Šapa“ Kosovskoj policiji redovno prijavljuju trovanje i ubijanje pasa, ali za sada javnost nije upoznata sa time da je bilo koji slučaj rešen.

Pročitajte još:

„Šapa“: Švajcarska organizacija prekinula projekat sterilizacije napuštenih pasa

„Šapa“: Kako objašnjavate da posle tolikih trovanja i ubijanja pasa njihov broj konstantno raste?

Kosovska Mitrovica: Novo masovno trovanje napuštenih pasa

Pokrenuta istraga zbog trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici

Studentski centar zabranio hranjenje pasa u krugu domova, zabrinuti su za zdravlje studenata; „Šapa“ osudila, poziva ih da neguju empatiju

Udruženje Šapa izvestilo o novom trovanju pasa u Kosovskoj Mitrovici, pozivaju na oprez


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.