Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Privremeni organ pozvao građane da prijave bilo koju informaciju o trovačima pasa

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica pozvao je danas građane da prijave bilo koju informaciju o trovačima životinja radi, kako je saopšteno, zaštite javnog zdravlja i ...
Image

“Zbog novonastale situacije i najnovijeg trovanja napuštenih životinja, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica obaveštava građane da ukoliko imaju bilo koju informaciju o počiniocima trovanja pasa i ostalih životinja u gradu to odmah prijave lokalnoj samoupravi zarad očuvanja javnog zdravlja svih nas i sprečavanja ekološke katastrofe”, saopšteno je iz Privremenog opštinskog organa. 

Ujedno je vlasnicima upućen apel da strogo drže svoje ljubimce pod nadzorom i da ih ne puštaju bez pratnje, povoca i kontrole.

“Privremeni organ najoštrije osuđuje ova zlodela, poziva na moralnu i društvenu odgovornost i podizanje svesti svakog pojedinca u gradu”, stoji u objavi na Fejsbuku.

Prema podacima Udruženja za zaštitu životinja “Šapa”, od početka marta do sada, otrovano je preko sto napuštenih, ali i vlasničkih pasa.

Udruženje “Šapa” redovno prijavljuje svaki slučaj trovanja policiji, ali javnost do sada nije upoznata sa epilogom prijavljenih slučajeva. 

Podsetimo, nedavna toksikološko-hemijska analiza uzorka otrovanog psa na severu Kosova, koju je izvršio Zavod za sudsku medicinu u Nišu, dokazala je prisustvo karbamatnog insekticida Metomila. 

Prema podacima o insekticidima, Metomil je kao koncentrovani rastvor smrtonosan ako se proguta i veoma je toksičan po živi svet u vodi sa dugotrajnim posledicama, te ptice, pčele i druge artropode.

Pročitajte još:

Toksikološka analiza: Psi na severu Kosova trovani smrtonosnim insekticidom „Metomil“

„Šapa“ pokrenula peticiju: Stop trovanju pasa

„Stop trovanju Mitrovice! Nezapamćeni masakr životinja, nadležni da rade svoj posao…“

Privremeni organ osudio trovanje pasa u Kosovskoj Mitrovici

„Šapa“: Švajcarska organizacija prekinula projekat sterilizacije napuštenih pasa

„Šapa“: Kako objašnjavate da posle tolikih trovanja i ubijanja pasa njihov broj konstantno raste?

Kosovska Mitrovica: Novo masovno trovanje napuštenih pasa

Pokrenuta istraga zbog trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici

Studentski centar zabranio hranjenje pasa u krugu domova, zabrinuti su za zdravlje studenata; „Šapa“ osudila, poziva ih da neguju empatiju

Udruženje Šapa izvestilo o novom trovanju pasa u Kosovskoj Mitrovici, pozivaju na oprez

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.